NHOs sjeføkonom: Vi går mot lysere tider

Vi har lagt det verste bak oss, og vi går mot lysere tider. Det var budskapet til sjeføkonom Øystein Dørum fra NHO kom med på Parats tariffkonferanse tirsdag. Men selv om gullalderen er over er fremtidsutsiktene gode.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge Dørum er arbeidsledigheten er på vei ned rundt oss og vi vil igjen få lønns- og prisvekst. Gjennom mange år økte timelønnskostnadene i Norge mer enn hos våre handelspartnere og konkurranseevnen ble svekket, fordi vi hadde råd til det.

– Så faller oljeprisen og kronekursen og vi fikk på plass noen meget moderate lønnsoppgjør i Norge, sa Dørum. Men fortsatt er lønnskostnadene per timeverk i industrien 30 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU.

– Men det er å sammenlikne epler og pærer, for når arbeidskraften er dyr brukes den smartere og produktiviteten blir høyere, så NHOs sjeføkonom.

Lav kronekurs

Den lave kronekursen har gitt de store bidragene til økt konkurranseevne, men de lave lønnsoppgjørene har også hatt betydning. I følge Dørum har reallønnen stått stille de siste fire årene, og lønnsveksten i industrien har vært på linje med våre handelspartnere i EU.Når oljeprisen faller faller også kronekursen og vice versa. Men Dørum mener at om oljeprisen nå holder seg stabil vil kronen styrkes.

Gullalderen er over

NHOs sjeføkonom mener at gullalderen er over i Norge, og at eldrebølgen skyller over oss. Lavere oljepris, fortsatt lav rente og flere dyre eldre samtidig som det blir færre i yrkesaktiv alder skaper utfordringer.

– De som er i jobb finansierer de som er står utenfor enten de er barn, er under utdanning, pensjonister eller er utenfor arbeidsmarkeder av andre grunner, sa Dørum.

Som følge av eldrebølgen og færre hender i arbeid, vil vi få ert stort gap mellom inntekter og utgifter fremover. Dette gapet kan enten dekkes ved å få flere i arbeid, øke skatter og avgifter eller redusere velferdsordningene.

– Vi må få flere i arbeid, få de som er utenfor inn, få de som er inne til å jobbe lenger og få de som jobber deltid til å jobbe heltid, sa Dørum. Han la til at dersom alle kvinner som jobber deltid jobbet heltid ville halve gapet mellom inntektene og utgiftene bli dekket inn.

Men til tross for at gullalderen er over sa NHOs sjeføkonom at flertallet av NHOs medlemsbedrifter ser positivt på fremtidsutsiktene.

Powered by Labrador CMS