NHO: Vekst og positive utsikter i Norge, mørke skyer internasjonalt

Oljekrisen er tilbakelagt og pilene peker igjen i riktig retning. Men NHO frykter at en internasjonal handelskrig skal ødelegge for eksportnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det langsiktige bildet fremstår som mørkere og mer usikkert enn på lenge, framholder sjeføkonom Øystein Dørum i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i den kvartalsvise rapporten «Økonomisk overblikk».

I rapporten advarer NHO mot at veksten i verdensøkonomien, og den norske, kan bli skadelidende av USAs mer proteksjonistiske handelspolitikk. President Donald Trump byr opp til handelskrig med de andre store økonomiene internasjonalt, først og fremst Kina og EU. Konsekvensen kan motvirke de ellers positive utviklingstrekkene i verdensøkonomien.

– USAs alenegang skaper samtidig frykt for at etterkrigstidens liberale verdensorden – som USA har vært den fremste garantisten for – er på hell. Samtidig rykker brexit stadig nærmere. Begge deler skaper usikkerhet om fremtidige rammevilkår for norske eksportbedrifter, heter det i rapporten.

Pilene peker riktig vei

Slik situasjonen er her i landet, fortsetter «pilene å peke riktig vei», konkluderer NHO i rapporten. Høyere oljepriser, økt aktivitet i næringslivet, større investeringsvilje – også i oljesektoren – og en ytterligere forbedret situasjon for eksportrettede bedrifter bidrar til gode tilstander i norsk økonomi.

NHO venter en vekst i fastlandsøkonomien i år og neste år på 2,1 prosent – bare 0,2 prosentpoeng mer enn i fjor. Grunnen til at veksten ikke kommer til å skyte enda større fart, er at ventede renteøkninger fra høsten av og en noe dempet oljepengebruk over statsbudsjettene vil bremse veksten noe.

– Stemningen i våre medlemsbedrifter holder seg høy. I de eksportrettede bedriftene er vurderingen av nåsituasjonen den beste på sju år, i de oljerettede bedriftene er det for første gang siden oljeprisfallet et flertall som mener at nåsituasjonen er god, heter det i rapporten.

Mangel på arbeidskraft

Aktiviteten er nå så høy at mange av NHOs medlemsbedrifter melder tilbake at det begynner å bli vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft. Flertallet av NHO-bedriftene varsler flere ansatte og færre oppsigelser fremover.

NHO venter et fall i arbeidsledighet fra 4,2 i fjor til 3,8 prosent i år. Ledigheten skal ytterligere ned til 3,6 og 3,5 prosent de to neste årene, forventer NHO. (NTB)

Powered by Labrador CMS