Nedkjøling i Oslos arbeidsmarked

For første gang på tre år varsler Oslo-bedrifter negative utsikter for ansettelser i første kvartal neste år. Sammenlignet med første kvartal 2018 svekkes ansettelsesplanene i fire av fem regioner, og Oslo-området ser ut til å stramme inn mest av alle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer for første kvartal 2019 tirsdag.

– Bank- og finans og bygg- og anleggsbransjen er viktige bidragsytere for sysselsettingen i Oslo-området, sier ManpowerGroups konsernsjef Maalfrid Brath.

Flatt marked

Totalt sett forventer norske arbeidsgivere å ansette flere i første kvartal 2019, med sesongjusterte netto bemanningsutsikter på 5 prosent. Sammenlignet med forrige kvartal er bemanningsutsiktene uendret.

7 prosent av arbeidsgiverne planlegger å ansette flere og 3 prosent planlegger å nedbemanne. 86 prosent har planer om å bevare arbeidsstyrken som den er, en økning på 6 prosentpoeng siden i fjor på samme tid.

Optimismen er størst i olje- og gassnæringen, med netto bemanningsutsikter på 17 prosent.

Sterk nedgang i Oslo

I Oslo er bedriftenes bemanningsutsikter for første kvartal 2019 minus 2 prosent sammenlignet med forrige kvartal. Sammenlignet med første kvartal 2018 viser utsiktene en nedgang på 14 prosentpoeng.

– De svakeste og første negative bemanningsutsiktene på tre år rapporteres for perioden fra januar til mars, heter det i rapporten.

Både i Nord-Norge, Midt-Norge og Øst-Norge er bemanningsutsiktene svakere enn for ett år siden, med en nedgang på henholdsvis 7, 2 og 6 prosentpoeng. Unntaket er Vest- og Sør-Norge, hvor utsiktene er 3 prosentpoeng bedre enn i første kvartal 2018.

Et annet bilde

Men om tallene for første kvartal 2019 sammenlignes med siste kvartal 2018, avtegner det seg et annet bilde. På dette grunnlaget ser nemlig arbeidsgivere i fire av de fem regionene for seg å ansette flere til neste år – bare i Oslo-området er utsiktene negative.

Sterkest er prognosen for Øst-Norge, med netto bemanningsutsikter på 7 prosent. I Nord-Norge er tilsvarende tall 6 prosent, mens tallet er 5 prosent for både Sør- og Vest-Norge og Midt-Norge.

Nylig meldte bedriftene i Norges Banks regionale nettverk om fortsatt gode vekstutsikter og forventninger om at veksten vil holde seg oppe det neste halvåret.

Powered by Labrador CMS