Nå er det tid for nye jobber og høyere lønn

KOMMENTAR: Nordmenn kan glede seg til en mye høyere lønnsvekst enn prisvekst de neste to årene, og i 2022 ligger det an til en skikkelig kjøpefest, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eika Gruppens sjefsøkonom, Jan Ludvig Andreassen, sier noe av det samme. Han mener også at lønnsoppgjørene framover bør ligge i området 3,5 til 4 prosent vekst og med en klar sosial profil.

Hvordan det er mulig med en slik optimisme etter evig lang tid med korona, nedstenging og en reiselivsbransje i knestående, er kanskje litt underlig. Mangel på optimisme dokumenteres av SSB som forteller oss at nesten 1 av 3 svarer at de er lite fornøyde med livet etter at pandemien har kommet til Norge. Resultatene SSB presenterer, viser at befolkningen i mindre grad opplever at livet er meningsfylt, opplever mindre mestring, mindre engasjement, mindre givende relasjoner, mindre optimisme for framtiden og mer negative følelser sammenlignet med 2020. Helsvart med andre ord.

Men så er vi tilbake til dette med økonomien. Norsk økonomi er på vei til å bli sterkere enn noen gang, bedriftene ønsker seg flere ansatte, og arbeidsmarkedet nærmer seg nivået før pandemien. NAVs prognoser tilsier at ledigheten i neste år vil være lavere enn før koronakrisen. Aktivitetsnivået i svært mange bransjer er allerede høyere enn det var før pandemien, og Handelsbanken spår at veksten i fastlandsøkonomien blir på nærmere 4 prosent både i år og neste år. Sjefsøkonomen i samme bank spår en vekst i det private forbruket neste år på nær 10 prosent.

Noen yrkesgrupper, som reiseliv og transport, har fremdeles svært høy arbeidsledighet, og mange har stått utenfor arbeidslivet i lang tid. Samtidig er det kanskje nå du skal vurdere å bytte jobb, forhandle ny lønn og forvente bedre betalt for jobben du gjør. Økonomene melder allerede om økt press på lønninger og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Oppfordringen er med andre ord å trosse SSBs pessimisme, se heller lyst på livet og framtiden.

Powered by Labrador CMS