Foto: Wikimedia

Nå blir det skatt på bonuspoeng

Fra 2019 skal arbeidsgiver oppgi verdien av bonuspoeng på fly til beskatning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tjener du opp bonuspoeng på jobbreiser og bruker de til private reiser, skal det betales skatt. Inntil nå har det vært den enkelte skatteyters ansvar å rapportere inn denne fordelen til skattemyndighetene, noe svært få har gjort. Fra neste år er det arbeidsgier som skal oppgi verdien av bonuspoengene.

I praksis betyr dette at arbeidsgiver må undersøke blant sine ansatte om de har benyttet bonuspoeng opptjent på jobbreiser. Deretter skal verdien fastslås og innrapporteres som en skattepliktig ytelse for den enkelte ansatte.

Forslaget vil ramme medlemmer av bonusprogrammene til SAS, Norwegian og andre selskap.

Medlemmene av bonusprogrammene har inntil nå fått en personlig og skattefri gevinst av bonuspoeng og cashpoints de har fått som følge av at de er mye på reise på jobbens regning. Bonusen har de siden kunnet bruke til å finansiere private reiser.

Forslaget om skatt på bonuspoeng ble vedtatt av Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i juni. Finansdepartementet har nå gjort en presisering av forslaget som vil bli innført fra 1. januar 2019.

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt (FrP) i Finansdepartementet slår fast overfor flysmart24.no at plikten til innrapportering ligger hos arbeidsgiver:

-Blant mange arbeidsgivere har det vært usikkerhet om disse pliktene når ansatte får ytelser fra en tredjepart. De nye reglene avklarer at arbeidsgiver skal ha ansvaret for rapportering, forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift, også når ytelsene kommer via forretningsforbindelser, sier Kvinge Tvedt.

Forslaget om skatt på bonuspoeng kommer fordi regjeringen ønsker bedre regler for rapportering og skattlegging av naturalytelser i arbeidsforhold.

– Arbeidstakere mottar i en del tilfeller skattepliktige naturalytelser i arbeidsforholdet via en tredjepart. Disse er skattepliktige etter gjeldende rett. Det gjelder også for bonuspoeng som er opptjent som følge av reiser dekket i arbeidsforhold, og som brukes privat. Slike bonuspoeng skal innrapporteres, og det skal gjennomføres forskuddstrekk og betales arbeidsgiveravgift. Det fremgår også at opplysningsplikten hviler på den som har plikt til å foreta forskuddstrekk. Det vil si arbeidsgiver, sier Tvedt.

I NHO har man ennå ikke konkludert om hvilke råd organisasjonen vil gi til sine medlemsbedrifter om hvordan de bør innrette seg til ordningen. Spørsmålet har vært reist om bedriftene rett og slett bør forby sine ansatte å opptjene bonuspoeng på jobbreiser.

-Disse forskriftsendringene vil i utgangspunktet ikke bli sendt på høring. Hovedpoenget for NHO er at en ny ordning ikke må kreve for mye administrasjon. Men det gjenstår å se, skriver informasjonssjef Øyvind Lind-Fossen i NHO i en epost til flysmart24.no.

Powered by Labrador CMS