Arild Grande og Arbeiderpartiet slakter i forslaget om sekstimersdagen. Foto: Arbeiderpartiet/Bernt Sønvisen.

Motstand mot morgendagens arbeidsliv

Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg la onsdag frem sine forslag for dagen og morgendagens arbeidsliv. Alt fra sekstimersdag, nasjonalt kompetansefond og doble fagforeningsfradrag er med i forslagene som nå skal ut på debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget om sekstimersdag er innspillet som får størst oppmerksomhet, men som slaktes av en rekke sentrale politikere, i tillegg til arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Spekter.

Statsministeren sier nei

Statsminister Erna Solberg (H) har liten tro på Arbeiderpartiets forslag om å gi statlig tilskudd til bedrifter som vil teste ut sekstimersdag. Det ble testet ut av svenskene for 20 år siden, før hun ble kommunalminister. Uten større hell.

– Det døde litt hen etter den runden. Det var fordi resultatene ikke var noe gode. Alle påstandene om at det ble mer effektivitet, har ikke vist seg, sier hun til NTB.

Lederen for Aps arbeidslivsutvalg, Arild Grande, mener at diskusjonen om sekstimersdagen er fastlåst av forutinntatte meninger.

– Diskusjonen er preget av ytterpunktene. Enten så vil du ikke ta i det ildtang, eller så vil du ha det for hele arbeidslivet. Ikke noe av dette er riktig. Vi vil ut av skyttergravene, sier han til NTB.

Ap vil ikke gjennomføre sekstimersdag som en nasjonal norm. Men vil teste om redusert arbeidstid kan få flere i jobb og om flere kan jobbe lenger uten å bli utslitt. Regnestykket kan bli lønnsomt, resonnerer Grande.

Svenske tilstander

NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom viser til forsøk i Sverige.

– Det førte ikke til redusert sykefravær. Redusert arbeidstid er ikke bærekraftig, og ikke veien å gå, sier hun til NTB.

Grande påpeker at det finnes andre eksempler som viser det motsatte.

– Tine Heimdal fikk kraftig reduksjon i sykefraværet og stor økning i produksjonen da de testet ut sekstimersdag. Så vi mener det må testes ut i større skala, sier han til NTB.

Administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, sier flørtingen med sekstimersdagen er i beste fall vidløftig.

– Det er et forslag vi ikke kommer til å bruke mange kalorier på å diskutere. Ikke har vi råd til det, ikke har vi nok folk til det. Det vil gi lavere produktivitet og lavere mestring i en tid hvor vi trenger enda mer kompetanse, sier Bratten til FriFagbevegelse.

Frps arbeidspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, slakter også forslaget om sekstimersdagen.

– Det er en komplett uansvarlig vei å gå. Jeg tror det aldri ville dukket opp under Jens Stoltenberg. Jeg er helt enig i at vi må tilrettelegge på arbeidsplassen slik at de som sliter med helsen likevel kan stå i jobb. Men å jobbe 20 prosent mindre med samme lønn er helt urealistisk, mener Wiborg.

Forslagene fra Aps arbeidslivsutvalg skal på bred høring både i partiet og med åpning for innspill fra blant annet partene i arbeidslivet. Deretter skal utvalget legge fram en bearbeidet innstilling som skal behandles på Ap-landsmøtet i april.

Utvalget går blant annet inn for følgende:

* Statlige omstillingsmidler for ansatte i bransjer med stor nedbemanning.

* Nasjonalt kompetansefond til etter- og videreutdanning.

* Doble fagforeningsfradraget.

* Fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

* Regelfeste norsk som arbeidsspråk ved offentlige byggeprosjekter.

* Maktutredning for arbeidslivet.

* Doble antall statlige lærlingplasser.

Powered by Labrador CMS