Mener vekterne er godt rustet til å bistå politiet

Politimeldingen, som ble lagt frem i juni, skisserer et forslag om at private selskaper kan bistå politiet i større grad enn i dag. Regiontillitsvalgt i Nord for Parat i Avarn Security, Jens Thomas Steinhaug, mener vekterne har et godt utgangspunkt for å utføre flere av oppgavene, deriblant fangetransport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat24 skrev i juni om den nye politimeldingen, som skal behandles i Stortinget til høsten. Et av forslagene i stortingsmeldingen er at andre etater eller private selskaper kan bistå politiet i større grad enn i dag, for eksempel ved å åpne for at andre kan utføre transport av varetektsinnsatte.

Steinhaug mener vekterne har et godt utgangspunkt til å utføre og bistå i slike oppgaver.

– Vi har en bedre fagbrevordning for vektere som stadig blir mer populær, og vi ser at flere og flere velger å ta fagbrev. Dette gir vekterne en variert og sterk operativ bakgrunn, da man kan ha praksistid i for eksempel Forsvaret, men også i offentlige og private vaktselskaper, sier Steinhaug.

Han viser til et prøveprosjekt som ble gjennomført i 2003, der politiet overlot fangetransporten til private vekterselskap i Vestfold og Telemark og tidligere Buskerud fylke.

– Tilbakemeldingene fra dette prøveprosjektet har vært veldig gode. Alle vekterne som deltok i prosjektet gjennomgikk et tre ukers kurs på Politihøyskolen, og det samme vil være tilfelle om dette blir gjennomført i dag. Det eneste som nå står i veien er prinsippet om at det er det offentlige som bør utføre maktbruk, sier Steinhaug.

Nestleder i Norges Politilederlag (NPL), Frank Gran, er positiv til forslaget i politimeldingen.

– Politiet i Sør-Øst har hatt slike ordninger i en årrekke, og er fornøyde. Her har både vektere og folk fra kriminalomsorgen vært involvert. Dersom regjeringen har som intensjon å overlate disse oppgavene til andre, slik at politiet kan fokusere på de polisiære oppgavene er det bra, sa han til Parat24 i juni. Gran mener også det er fornuftig at slike oppgaver overlates til ikke-politiutdannede.

Powered by Labrador CMS