Les

Mener regjeringen favoriserer LO

YS-leder, Hans Erik Skjæggerud, mener regjeringen favoriserer LO i arbeidet med å inkludere organisert arbeidsliv i trepartsamabeidet.
Leder i YS, Hans Erik Skjæggerud, mener samarbeidet med regjeringen var bedre under Erna Solberg. Flere forbund kritiserer regjeringen for å favorisere LO, og ikke i stor nok grad inkludere og lytte til andre fagforeninger. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken.
Av Ulrik Øen Johnsen Publisert dato 04.11.2022 10:45 redigert 09.11.2022 7:58

Skjæggerud er nyvalgt leder i YS, og er helt klar i sin beskjed til Støre-regjeringen.  

– Vi er ikke fornøyd. Den norske modellen handler om at arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter spiller på lag. Da må alle parter være med, sier Skjæggerud til NRK.

Han mener at LO i altfor stor grad dominerer i hvilke av forbundene som får slippe til i samtalen med regjeringen. 

– LO har veldig tett kontakt med regjeringen. Mange beslutninger tas uten at flertallet er til stede, for flertallet av norske arbeidstakere er organisert utenfor LO. Hvis ikke alle parter er med, så får heller ikke regjeringen forslag til løsninger som gir de beste beslutningene. Det går utover norsk arbeidsliv og økonomi, sier Skjæggerud.

YS-lederen trekker fram forhandlingen om strømstøtte til husholdninger og næringsliv som ett eksempel. Han sier regjeringen da holdt møter med LO og NHO – uten at de andre organisasjonene var til stede.

– Vi hører jo ingenting. Vi hører bare i mediene at partene i arbeidslivet har møttes, sier Skjæggerud.

Ikke enig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen til YS. Han avviser at regjeringen favoriserer LO.

– Det er ikke riktig. Vi ønsker å lytte til alle organisasjoner i arbeidslivet. Vi heier på alle som velger å organisere seg, enten det er bedrifter eller arbeidsfolk. Vi lytter også til YS, og det har vi tenkt å fortsette med, sier Støre.

Støre kommer også med en oppfordring med rot i visdomsord fra tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Det var noe Gro Harlem Brundtland lærte meg en gang, nemlig at telefonen virker begge veier. De ønsker at vi skal være mer i kontakt med dem. Det tar jeg med meg. Men de har også muligheten til å kontakte oss. De vet veldig godt hvor vi er og hvem vi er, og kontakten er helt åpen, sier Støre til NRK.  

Får støtte av NHO og Unio

Leder for Unio, Ragnhild Lied, er enig i kritikken YS-leder Hans Erik Skjæggerud retter mot regjeringen. 

– Vi etterlyser jo møter, som vi får høre om, hvor vi ikke har vært til stede. Da blir det jo som regel avtalt et møte, men som oftest er det for sent, sier Lied til NRK.

Også NHO mener regjeringen nå må se på måten de samarbeider med fagforeninger. NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier hun kjenner godt til misnøyen fra enkelte organisasjoner.

– Det er nok et faktum at flere aktører opplever at det var bedre dialog med forrige regjering enn nåværende regjering, sier hun til NRK.

Våre medlemsblader
Video

Parat-landsmøtet 2024 i Tromsø

Hva vil Trump bety for verden?

Forventer godt oppgjør i staten

God jul og godt nytt år til deg som Parat-medlem!

© Parat
– din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
Våre nettsteder:

parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt 
parat.com/ledere
parat.com/UNG

Ansvarlig redaktør

Trygve Bergsland

Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten
Kontakt oss 

Tlf  +47 482 10 100

post@parat.com
webmaster@parat.com
medlem@parat.com

Lakkegata 23
Postboks 9029 Grønland
0187 Oslo

Cookie Consent Popup