Mener foreldre­permisjonen skal deles likt

Selv om fedre i Norden bare tar ut 20 prosent av foreldrepermisjonen i gjennomsnitt, mener over 70 prosent av nordiske foreldre at permisjonen skal deles likt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ett av funnene i rapporten State of Nordic Fathers , som ble lansert av Nordisk ministerråd torsdag. Rapporten bygger på svar fra 7.500 menn og kvinner i alle de nordiske landene.

Rapporten viser tydelig at norske fedres permisjonsuttak følger antallet uker som er forbeholdt fedre i permisjonssystemet. I Norge tar fedre ut rundt 20 prosent av den tilgjengelige foreldrepermisjonen.

– Funnene må leses som en instruks til politikere og bedriftsledere om å legge til rette for at nye fedre kan ta foreldrepermisjon uten å måtte bekymre seg for karrierestraff og økonomisk tilbakeslag, skriver rapportens hovedforfatter Carl Cederström.

Fedre: Ansvaret rettferdig fordelt

Tidligere studier har vist at menn er redde for at foreldrepermisjon skal straffe seg i form av tilbakeslag i karrieren. Dette viser også resultatene i denne rapporten.

Fedre som ikke erstattes av en vikar i permisjonstiden, føler ofte personlig skyld overfor kollegaer som må gjøre jobben deres, ifølge undersøkelsen.

Flere av nøkkelfunnene i rapporten viser en sterk og konsekvent sammenheng mellom lengre pappaperm og endrede holdninger.

– Pappaperm endrer holdninger

Fedre mener at ansvaret for barn og hjem allerede er rettferdig fordelt, men mindre enn halvparten av de kvinnelige respondentene i undersøkelsen er enige i dette. Et flertall av kvinnene mener det egentlig er de som gjør det meste av jobben.

Fedre som tar lengre foreldrepermisjon, gjør en større del av arbeidet hjemme og søker i større grad informasjon om foreldreskap hos venner og i bøker. Disse fedrene er også i mindre grad enige i påstander som at «barn trenger mor mer enn far», ifølge studien.

Rapporten konkluderer med at egne øremerkede «pappamåneder» er den mest effektive måten å få menn til å bli hjemme med små barn i lengre perioder på. (©NTB)

Powered by Labrador CMS