Parats forhandlingsdelegasjon på Frontfaget er ikke i mål. Foto: Helene Husebø/Parat.

Meklingen: Optimisme om løsning – men mye gjenstår

Meklingen i frontfaget er langt på overtid. Norsk Industri-leder sier han er optimistisk på en løsning, men Riksmekleren sier partene ikke er helt i mål ennå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er optimist og håper vi skal klare å komme i mål, men vi er ikke helt i mål ennå, sa riksmekler Mats Ruland til pressen rundt 16.30 fredag ettermiddag.

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik dersom man ikke blir enige.

Meklingsfristen utløp ved midnatt natt til fredag, og det har pågått hektisk møtevirksomhet gjennom fredagen. Fredag ettermiddag var det fremgang i meklingen, selv om det fortsatt gjenstår mye.

– Det er en totalpakke som må på plass for at partene skal bli enig, og der mangler det litt ennå. Det er jobbet veldig hardt og intensivt gjennom hele dagen, og det gjenstår fortsatt litt, sier han.

Går mot løsning

Ved 16-tiden erfarte NRK at de store flokene i forhandlingene etter alt å dømme er løst, og ifølge rikskringkasterens kilder skal det gå mot en løsning.

– Nå ser jeg virkelig en mulighet for at vi kan bli enige, sier Norsk Industri-leder Stein Lier Hansen til kanalen. Han understreker at det har vært en positiv utvikling den siste tida.

Partene har sendt brev til Statsministerens kontor, hvor de ber om støtte til å løse en floke knyttet til etter- og videreutdanning, opplyser kilder til VG. Statsministerens kontor vil ikke bekrefte eller kommentere dette overfor NTB.

Vanskelig bakteppe

Utfallet av oppgjøret i frontfaget har mye å si for lønnsoppgjøret også i andre bransjer. Tanken med frontfagsmodellen er at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammene for de andre oppgjørene.

Lønnsforhandlingene i industrien startet 9. mars. Mens arbeidstakerorganisasjonene krever økt kjøpekraft og har vist til stadig stigende priser, har Norsk Industri advart mot en lønnsøkning som vil gå ut over konkurransekraften. Samtidig har Ukraina-krigen og sanksjonene mot Russland ført til prisøkninger og uforutsigbarhet.

Teknisk beregningsutvalg (TBU), som legger fram nøkkeltall i forkant av lønnsoppgjørene, oppjusterte like før forhandlingene den ventede prisveksten til 3,3 prosent.

Dette er ikke første gang meklingen går på overtid: I 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfagsforhandlingene i 1996.

Powered by Labrador CMS