Mekling pågår - fare for kirkestreik

93 kirkeansatte blir tatt ut i streik dersom det ikke blir enighet mellom partene som forhandler hos Riksmekleren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld forhandler representanter for en rekke fagforeninger med arbeidsgiverorganisasjonen KA hos Riksmekleren. Striden står blant annet om lønnen til prester, diakoner, kateketer, organister, barnehageansatte, menighetspedagoger, kontoransatte, gravere og kirketjenere.

Les også: Fare for streik blant kirkeansatte

Dersom det blir streik, er det Oslo-området som i første omgang rammes. Det første streikeuttaket omfatter nærmere 100 ansatte, deriblant 27 prester.

– En streik vil i første omgang berøre Kirkerådets sekretariat, administrasjonene til Oslo bispedømme, Kirkelig fellesråd i Oslo og i tillegg menigheter i Oslo, har Parats forhandlingsleder Bjørn Are Sæther tidligere opplyst.

I tillegg til Parat deltar Fagforbundet, Presteforeningen, Delta, Musikernes fellesorganisasjon, Diakonforbundet, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Fellesorganisasjonen, Akademikerforbundet, Sykepleierforbundet og Forskerforbundet i meklingen.

Fristen for meklingen går ut ved midnatt, men det er vanlig at forhandlingene strekker seg utover dette før det eventuelt blir brudd eller enighet. (©NTB)

Fakta om plassfratredelser:

Totalt 93 plassfratredelser er meldt inn til ulike virksomheter. Disse fordeler seg slik:

  • 57 ansatte i rettssubjektet Den norske kirke. Dette omfatter 21 ansatte i Kirkerådets sekretariat, 9 ansatte på Oslo bispedømmekontor og 27 prester. 24 av disse prestene jobber i Oslo bispedømme (ingen av dem i Asker og Bærum, som utgjør Oslo bispedømme sammen med Oslo). De tre resterende prestene er leder og nestleder i Presteforeningen (begge i Borg bispedømme) og leder i Fagforbundet Teologene (Hamar).
  • 32 ansatte i Kirkelig fellesråd i Oslo
  • 3 ansatte i Domkirken menighet
  • 1 ansatt i Nordberg menighet

Kilde: KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter)

Powered by Labrador CMS