Foto: Hege Heløe

Mekling i gang for å unngå storstreik i staten

Over 6.000 statsansatte går ut i streik torsdag dersom meklingen i statsoppgjøret ikke fører fram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag klokken 10 møttes partene i statsoppgjøret hos Riksmekleren etter at forhandlingene brøt sammen i slutten av apri l. De fire sammenslutningene LO Stat, Unio, Akademikerne og YS har varslet at de til sammen vil ta ut rundt 6.200 i streik fra torsdag morgen dersom partene ikke kommer til enighet. Dersom en eventuell konflikt skulle vedvare, har organisasjonene varslet at hele 77.000 statsansatte kan gå ut i streik.

Lønnsgap

LO, YS og Unio brøt forhandlingene 29. april, og begrunnet det med at staten ville gi det de mente var en for stor andel av potten til lokal fordeling, og at tilbudet ikke var godt nok til å redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn.

Akademikerne, som har sin egen tariffavtale med staten, forhandlet videre i ytterligere to dager, før de også brøt. Der var hovedbegrunnelsen at den økonomiske rammen ikke var god nok, og at de ikke fikk gjennom tilstrekkelige endringer på andre områder i tariffavtalen, som spørsmål knyttet til sosiale bestemmelser, opplæringsmidler og pensjon. (NTB)

Blir varslet

Dersom det blir streik vil Parat i første omgang ta ut om lag 250 medlemmer i departementene fra arbeidstid start på torsdag. Parats hovedtillitsvalgte i departementene er varslet og i gang med å streikeforberedelsene. Medlemmer i departementene som skal streike fra torsdag morgen vil få melding om dette på sms i løpet av natt til torsdag.

YS stat er i også gang med å forberede fase to av en eventuell streik. De tillitsvalgte som vil bli berørt av andre fase av streiken, vil bli varslet av Parat på forhånd.

Tillitsvalgte som ikke blir kontaktet av Parat, skal ikke ut i streik. Dette gjelder også for virksomheter hvor LO og/eller Unio har varslet at de tar sine medlemmer ut i streik. Medlemmer som ikke er tatt ut i streik, skal utføre sine vanlige arbeidsoppgaver i tråd med gjeldende arbeidsinstrukser. Dersom andre forbund har tatt ut sine medlemmer i streik på en arbeidsplassen hvor Parat ikke streiker, skal Parats medlemmer uansett utføre sine arbeidsoppgaver. Medlemmene skal derimot ikke påta seg andre arbeidsoppgaver enn de som de utfører til vanlig, og skal ikke arbeide overtid. medlemmer som blir pålagt overtid under en streik, skal varsle sin tillitsvalgt og Parats sekretariat om dette.

Powered by Labrador CMS