Les

Me Too-rettsak i gang

Tidligere filmprodusent Harvey Weinstein stiller mandag for retten. Foto: David Shankbone
Rettsaken mot filmprodusent Harvey Weinstein startet mandag i New York. Han er tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner. Anklagelsene mot Weinstein for seksuell trakassering ansees som starten på Me Too-bevegelsen.  
Av Helene Husebø 06.01.2020 15:22

For over to år siden stod flere titalls kvinner frem og anklaget Weinstein for alt fra seksuell trakassering til voldtekter. Weinstein var i mange år en av Hollywoods mektigste filmprodusenter, men har nå blitt en paria i bransjen. 

67-åringen har før rettsaken erklært seg uskyldig, og mener kvinnene samtykket til sex. Dersom han blir kjent skyldig risikerer han fengsel på livstid, skriver NTB. 

#MeToo
Som konsekvens av anklagene mot Weinstein i 2017 begynte emneknaggen #MeToo å spres viralt på sosiale medier, der kvinner over hele verden delte liknende historier. Emneknaggen har nå vokst til en internasjonal bevegelse mot seksuell trakassering og overgrep. 

Me Too-bevegelsen har ført til kraftig oppvask i mange bedrifter, og økt oppmerksomhet rundt trakassering og ukultur i profesjonelle settinger. 

Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) viser til at hele en av tre kvinner på verdensbasis opplever sjikane, trakassering eller vold på arbeidsplassen. 
– Å stoppe vold og trakassering av kvinner i arbeidslivet er viktig fordi arbeidslivet er en helt sentral arena i folks liv. Vi må øke kunnskapen om voldens omfang og konsekvenser, sier Sylvi Graham, styreleder i FOKUS. 

Søkelys på Forsvaret
Forsvaret var en av arbeidsplassene som i høst fikk kritikk av blant annet Aftenposten for å være kvinnefiendtlig. Bakgrunnen var en flerdobling av antall refselser for "seksuelle handlinger uten samtykke". Leder i Parat Forsvar, Johan Hovde, uttalte at han mener det er behov for å være bevisst på problemstillingen
– Forsvaret tar trakassering på det høyeste alvor, og jobber med en rekke tiltak for et inkluderende arbeidsmiljø, sa han. 

Nytt verktøy
Utelivsbransjen har også slitt med sjikane og trakassering av kvinnelige ansatte. I november lanserte Parat, i samarbeid med de andre partene i utelivsbransjen, et nytt samtaleverktøy som skal gjøre det enklere for arbeidsgivere å snakke med sine ansatte om seksuell trakassering.

Parat-leder Unn Kristin Olsen mener det er svært viktig å sette ned foten og vise at seksuell trakassering aldri skal være akseptert
– Sammen setter vi strek for seksuell trakassering, vi sier klart ifra om at slik atferd aldri og på noen måte kan eller vil bli akseptert. Står man frem med sin historie, skal man bli trodd, sier hun. 

 
Våre medlemsblader
Video

Åpner for norsk antibiotika-produksjon

Gratis utdanning på nett

Permittering, ferie og feriepenger

Permittering, ferie og feriepenger

Vil ha din mening om Nasjonal transportplan

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com
parattariff.com

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo