Manglende tollbemanning

Både stortingspolitikere, politi og tollansatte frykter at manglende bemanning i Tolletaten skal gå ut over kontrollen ved landets grenser. Parat-leder i politiet Unn Kristin Olsen sier Tolletatens operative evne i grensekontrollen er på et kritisk lavt nivå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tollansatte sier lav bemanning gjør at mistenkelige objekter får passere fritt over grensen mens større aksjoner, myntet på de store kriminelle aktørene, nedprioriteres eller avlyses helt dersom det koster penger eller tar for lang tid.

Antall tollere reduseres

Leder i Norsk Tollerforbund Fredrik Støtvig bekrefter bildet.

– Vi er uforsvarlig tynt bemannet, og det går ut over samfunnssikkerheten, sier han til NTB.

I 2016 lovte regjeringen på styrke grensekontrollen med rundt 120 årsverk. Men sommeren 2017 hadde satsingen kun resultert i tre ekstra tjenestemenn, ifølge Støtvig.

– Vi gjorde en kartlegging. Nå er regnestykket enda verre, ettersom vi kommer til å miste flere, sier Støtvig.

For samtlige tollregioner har tolldirektøren vedtatt et kutt i rammene på 3 prosent i 2018 for å kunne ha midler til utviklingsprosjekter. Samtidig er det innført rekrutteringsstopp av nye aspiranter i år og neste år.

– Derimot har det blitt iverksatt insentiver for at folk skal slutte. Mellom 30 og 40 er nå på en sånn løsning, sier Støtvig.

Politiet bekymret

Politiet deler Tollerforbundets bekymring.

– Tolletatens operative evne i grensekontrollen er på et kritisk lavt nivå i deler av døgnet, sier Parat-leder i politiet Unn Kristin Olsen til NTB.

Hun frykter at økt innførsel av blant annet narkotika og menneskesmugling blir konsekvensen, noe som igjen vil føre til økt arbeidsmengde for politiet.

– Vi anser det som svært lite samfunnsnyttig at politiets ressurser må brukes på oppgaver som egentlig ligger til en annen statlig etat. Jo færre tollere i arbeid, jo mer behov er det for økt mannskap i politiet, sier Olsen, som viser til at politiet, i likhet med Tolletaten, skal effektiviseres og allerede har stramme budsjetter å forholde seg til.

Dårlig stemning

Økt satsing på moderne tekniske løsninger er blant årsakene til bemanningskuttene, mener Støtvig.

– For eksempel har regjeringen investert mye penger i kameraovervåking. Det er et fantastisk hjelpemiddel, men hjelper lite dersom vi ikke har menneskelige ressurser som kan fange opp mistenkelige objekter, konstaterer han og påpeker at dette skaper dårlig stemning blant de tollansatte.

Saken er nå tatt opp i Stortinget av Arbeiderpartiet, men har også vært tatt opp tidligere av Senterpartiet.

– Ytterligere satsing på Tolletaten vil måtte veies opp mot alle andre gode formål i den ordinære budsjettprosessen, svarte finansministeren på dette spørsmålet 23. mars. @NTB

Powered by Labrador CMS