Illustrasjonsfoto: iStock

Manglende likestilling på dagsordenen i YS

Det var på selveste kvinnedagen Parat24 kunne avsløre mangelen på likestilling i den politiske ledelsen av YS forbundene, og YS sektorene. Nå settes problemstillingen på dagsorden til YS sitt hovedstyremøte juni.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallene Parat24 kunne presentere på kvinnedagen viste at YS har snaut 60 prosent kvinnelige medlemmer. Av fjorten forbund i YS er det tolv mannlige forbundsledere, og to kvinner. YS ledes av en kvinne, med to mannlige nestledere. De fem sektorene i YS ledes av fire politisk valgte menn, og en politisk valgt kvinne.

– Dette er ikke hyggelige tall. Dette må vi ta på alvor og prøve å gjøre noe med, sa YS leder Jorunn Berland til Parat24 i mars. YS-lederen sa den gang at hun ville følge opp saken, og nå kommer altså saken på det politiske sakskartet til YS i juni.

– At vi i YS-familien har god representasjon av begge kjønn i leder- og styreverv på alle nivåer er viktig, og mitt inntrykk er at det jobbes godt med likestilling i forbundene. Men vi har nok fortsatt et stykke å gå og kan bli flinkere. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre hos oss selv er å være bevisstgjøring, og at valgkomiteene aktivt leter etter gode kandidater av begge kjønn, både i valg av politikere og administrative ledere. Flere forbund har landsmøter til høsten, og jeg kommer derfor til å løfte dette temaet på hovedstyremøtet 5. juni, sier Berland.

Paratleder Hans-Erik Skjæggerud sier at hverken YS eller Parat kan skryte over å være best i klassen når det gjelder balanse mellom kjønnene, og at det er noe det må jobbes med for å forbedre.

– Parat sin valgkomite er i gang med sitt arbeid inn mot landsmøtet i Bergen i november. Jeg har hatt en innledende prat med dem og la selvfølgelig vekt på de vedtatte retningslinjene som valgkomiteen skal jobbe etter. Retningslinjene fremholder blant annet at valgkomiteenes innstilling til verv så langt som mulig skal ta hensyn til en aldersmessig, kjønnsmessig, geografisk, regions- og sektorvis fordeling samt for øvrig gjenspeile medlemsmassen i Parat. Valgkomiteen skal også vektlegge en sammensetting som ivaretar en samlet kompetanse, sier Skjæggerud.

Les også vår sak fra 8. mars.

Powered by Labrador CMS