Lønnsforhandlingene mellom YS og Spekter er nå i gang. Her er forhandlingsdelegasjonen fra Parat. F.v. Thomas Lilloe, Renate Hegre, Bodil Røkke og Anders Fredheim. Foto: Ulrik Øen Johnsen, Parat.

Lønnsoppgjøret mellom YS og Spekter i gang

Mandag klokken 11 starter årets lønnsforhandlinger mellom YS og Spekter. En av Parats representanter i forhandlingene, Farmasiforbundets leder Bodil Røkke, sier Parat krever økt kjøpekraft for sine medlemmer og er opptatt av å sikre et godt sentralt oppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Frontfagsstreiken er over, og det er duket for de øvrige lønnsforhandlingene som nå kommer på løpende bånd fremover. Mandag klokken 11 går startskuddet for forhandlingene mellom YS og Spekter.

Parat krever økt kjøpekraft

Det er Farmasiforbundets leder Bodil Røkke, OUS-tillitsvalgt Anders Fredheim, Renate Messel Hegre og Thomas Lilloe, begge fra Parats forhandlingsavdeling, som deltar inn i forhandlingene fra Parat.

Røkke er tydelig på Parat kommer til å kreve en lønnsøkning som monner for sine medlemmer.

– Vi må ha et lønnstillegg som bidrar til å øke medlemmenes kjøpekraft og sikre dem en rettmessig andel av verdiskapningen i virksomhetene. Vi er selvsagt også opptatt av innledningsvis å sikre en god sentral profil som treffer våre medlemsgrupper godt før lønnsoppgjørene går videre lokalt i virksomheten, sier hun.

Frontfaget setter rammene

I Norge bruker vi frontfagmodellen i lønnsoppgjøret. Det betyr at et er konkurranseutsatt industri som forhandler først og setter rammen for de øvrige lønnsoppgjørene. På grunn av streiken i frontfaget har alle andre lønnsforhandlinger blitt utsatt.

– Nå etter at frontfaget har kommet i mål er det endelig duket for forhandlinger videre. Vi er glade for at streiken vant frem og at vi kan komme til ved våre forhandlingsbord. Vi tar med oss prinsippene som ble landet i frontfaget inn til forhandlingsbordet i Spekter, sier Røkke.

Om årets oppgjør

Forhandlingene omfatter statseide og private virksomheter innenfor blant annet samferdsel, omsorg, kultur, helse, oppvekst og velferd.

YS Spekter krever at alle arbeidstakere sikres et lønnstillegg på minimum 14 625 kroner i året. Arbeidstakere med en grunnlønn på 490 242 kroner og under skal sikres et ytterligere lønnstillegg på minimum 5 850 kroner i de innledende forhandlingene.

De innledende forhandlingene er første fase i lønnsoppgjøret for ansatte i Spekter-virksomheter. Når partene sentralt er enige om minimumstilleggene, fortsetter lønnsoppgjøret med lokale forhandlinger i virksomhetene.

Powered by Labrador CMS