Lønnsoppgjøret: Mekling på overtid

Meklingen i lønnsoppgjøret i privat sektor fortsetter på overtid etter at partene ikke kom til enighet før fristen løp ut midnatt. Det meldes om betydelig avstand.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fristen gikk ut ved midnatt, og partene fortsetter nå meklingen på overtid.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland informerte i 23-tiden om at det er betydelig avstand mellom partene.

– Ingenting er avklart per nå. Det er fortsatt tøffe forhandlinger og betydelig avstand. Vi er i gang med møter med alle partene, og det fortsetter, sa Ruland en time før fristen gikk ut.

Etter å ha informert pressen om at det fortsatt ikke var noen utvikling å melde om i meklingen, gikk Ruland tilbake til partene for å avklare ferden videre.

Nå ligger det an til at det blir lange forhandlinger ut over natten, får NTB opplyst av kilder tett på forhandlingene.

Sperret inne av koronaregler

– Det er det første jeg vil avklare med partene nå, om vi skal sitte videre ut over natten og om vi skal ta en pause på et tidspunkt eller ikke, sa riksmekler Ruland klokken 23.

På grunn av koronarestriksjonene sitter partene hver for seg på Hotel Opera i Oslo sentrum. De får ikke forlate sine soner, eller gå fritt rundt på hotellet.

Partene får heller ikke forlate hotellområdet for å gå i butikken, for eksempel. De mange tiltakene gjør forhandlingene mer komplisert enn vanlig, innrømmer riksmekler Ruland.

Kan bli sittende til morgentimene

Etter det NTB forstår er Riksmekleren og partene forberedt på å forhandle fram til morgentimene. Partene er fortsatt ikke sikre på at de kan unngå streik i 23-tiden lørdag, får NTB opplyst.

Det har imidlertid ikke vært streik i mellomoppgjøret siden krigen.

– Jeg er alltid optimist og har tro på at vi kan løse dette i år også, sier Ruland.

Det kan nemlig bli storstreik, med over 30.000 arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik.

LO, YS og NHO sittet sammen på Hotel Opera i Oslo siden fredag formiddag for å forsøke å komme til enighet om lønnsoppgjøret for frontfaget. I mellomtiden holder norsk arbeidsliv pusten for en mulig storstreik.

Avstand

Koronapandemien gjør forhandlingene ekstra utfordrende også i år. Partene sitter ikke fysisk samlet i år på grunn av smittevernhensyn, noe som gjør meklingen ekstra krevende, har Ruland uttalt.

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet opp mot utenlandske aktører.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Dette blir trolig meklingens avgjørende punkt, ifølge FriFagbevegelse. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

Les også: Riksmekleren har tro på å unngå storstreik

Powered by Labrador CMS