Lønnsforhandlingene mellom YS og Oslo kommune er nå i gang. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB.

Lønnsforhandlinger med Oslo kommune har startet opp

Nå er lønnsforhandlingene mellom YS og Oslo kommune i gang. Nestleder i Parat Oslo kommune, Malin Vestli i Bymiljøetaten, sier Parat krever økt kjøpekraft for sine medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

– På grunn av renteøkning, etterslep fra tidligere forhandlinger og nå ekstremt høy prisstigning på varer og tjenester alle er avhengig av, krever vi økt kjøpekraft for våre medlemmer i Oslo kommune, sier Vestli.

Økt kjøpekraft er det samme som reallønnsvekst. Det betyr at lønnsøkningen må være høyere enn prisøkningen her i landet slik at kjøpekraften øker.

Vestli presiserer at prisstigningen er lik for alle, men kjennes mest på kroppen fra de med lavest lønn.

– For oss er det viktig at Oslo kommune viser at de tar de utfordringene de ansatte har, på alvor og ikke kun nevner dem i festtaler, sier Vestli.

Krever ekstra løft i offentlig sektor

Sektoransvarlig for Oslo kommune i Parat, Bjørn-Are Sæther, sier Parat er opptatt av et løft for ansatte i offentlig sektor, å sikre at lønnsøkningen skjer sentralt og å tette lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Vi ønsker et ekstra løft i offentlig sektor grunnet lavere lønnsøkning der sammenlignet med industrien og store deler av privat sektor. Vi krever også at mesteparten av lønnen fordeles sentralt der det er aktuelt, sier Sæther.

I tillegg krever Parat at den økonomiske rammen i hovedsak skal benyttes til generelle lønnstillegg og heving av tariffavtalens minstelønnssatser, lønnstillegg som minsker lønnsforskjellene mellom kjønnene og en lønnspolitikk som gjør at kompetanse lønner seg.

Powered by Labrador CMS