Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Lavterskeltilbud for behandling av seksuell trakassering

Regjeringen har foreslått å gi Diskrimineringsnemnda myndighet til å behandle saker om seksuell trakassering. Arbeidsgiverne er skeptiske og vil ikke la Diskrimineringsnemnda bli domstol. Parat og YS støtter forslaget fra regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag denne uken gikk høringsfristen ut. Av 34 innkomne svar stiller 29 seg positive til forslaget. Men arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Spekter og Virke er kritiske, i likhet med Advokatforeningen og Justisdepartementet, skriver Klassekampen.

I sitt høringssvar skriver YS at de slutter seg til departementets forslag til etablering av et lavterskeltilbud.

– Diskrimineringsnemnda håndhever allerede trakasseringssaker på alle andre diskrimineringsgrunnlag, og det er en glidende overgang mellom saker om trakassering på grunnlag av kjønn og saker om seksuell trakassering, skriver YS i sitt høringssvar.

I dag kan man få oppreisning på inntil 80.000 kroner for diskriminering, men ikke for seksuell trakassering.

Arbeidsgiverne er bekymret for at rettssikkerheten til dem som blir anklaget ikke blir godt nok ivaretatt, til tross for kravet om at nemndas ledere skal ha dommererfaring.

– Vi er bekymret for at noen kan bli urettmessig dømt ved at det ikke utøves full kontradiksjon eller andre rettssikkerhetsprinsipper. Seksuell trakassering er en veldig tung anklage å få mot seg, og man må få mulighet til å forsvare seg på en ordentlig måte, sier arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdahl i Spekter til NTB.

Hun peker på at Barne- og like­stillingsdepartementet vurderte et slikt lavterskeltilbud i fjor, men at det ble avvist. Hun mener sakene bør gå for en domstol.

YS skriver i sitt høringssvar at svært få saker bringes inn for domstolene, og peker på risikoen for at man kan risikere å måtte dekke motpartens saksomkostninger som en av forklaringene.

– Et lavterskeltilbud vil redusere den økonomiske risikoen for begge parter, skriver YS.

Diskrimineringsnemnda selv er positiv til å håndtere saker om seksuell trakassering og mener rettssikkerheten vil bli godt nok ivaretatt.

– Det er viktig å skille mellom strafferettslig og sivilrettslig behandling av slike saker. Det er det samme beviskravet i nemnda som i sivile saker i domstolen, sier direktør Ashan Nishantha i Diskrimineringsnemnda.

Powered by Labrador CMS