Leder i Arbeidsgiverrådet, Mari Trommald. Foto: Trygve Bergsland

Læring hele livet

Arbeidstakere må ta et ansvar for endringene som skjer i arbeidslivet, og ikke være redde for å gjøre feil underveis, sier leder av Arbeidsgiverrådet i staten, Mari Trommald, under Parats statskonferanse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trommald holdt et innlegg for statstillitsvalgte rundt utfordringen med å tilta seg kompetanse gjennom hele karrieren og arbeidslivet. Hun nevner digitalisering som en årsak til viktigheten av å henge med i svingene kompetansemessig, både for ledere og ansatte.

Å gjøre feil er en viktig del av et arbeidsliv i endring, og viktig for å lykkes i fremtidige omstillinger, mener Trommald.

– Det er bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe som helst, og stå på stedet hvil. Også ved å gjøre feil øker man kompetansen, og plutselig ligger man et hestehode foran konkurrenter, sier hun.

I tillegg til at ledere bør være veivisere og motivere sine ansatte ved endringer, bør også arbeidstakere selv ta ansvar for sin egen kompetanse og innse at endringer kan skje.

– Den viktigste erkjennelsen vi kan ta når vi jobber med kompetanse er at også vi skal inn i det ukjente. Vi må henge med, og vi kan ikke alltid vente på ledere og departementer, mener Trommald.

Trommald trekker frem at å tilegne seg kunnskaper om andres arbeidsfelt blir viktigere, og være villig til å lære bort sitt eget fagfelt. Samtidig er sterke og selvstendige medarbeidere målet.

– De står ofte alene med sine arbeidsoppgaver, men er gode på å samarbeide med de rundt seg og presentere dette med stor faglig tyngde. Vi må la oss bli inspirert, og tørre å både lære bort og tilegne oss ny kompetanse fra våre medarbeidere, sier Trommald.

Powered by Labrador CMS