Læreplass er viktig for tilknytning til arbeidslivet senere. Foto: iStock

Læreplass viktig for arbeidslivs­tilknytning

Mangel på læreplasser har vært, og er fortsatt, en utfordring i videregående opplæring. Hvordan går det med de som ikke får læreplass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har Statistisk Sentralbyrå undersøkt hvordan det går med elever som ikke får læreplass. Rapporten som ble lagt frem torsdag har sett på personer som søkte læreplass i 2010. Om lag en av fire av disse fikk ikke læreplass.

Selv om de ikke fikk læreplass har godt over halvparten fullført en utdannelse på videregående nivå eller høyere ni år senere. Men rapporten viser at det er en betydelig lavere andel av de som ikke fikk læreplass som er i arbeid sammenlignet med de som fikk læreplass, henholdsvis 76 og 86 prosent.

Andelen som hverken er i arbeid eller utdanning er nær dobbelt så stor for de som ikke har fått læreplass sammenlignet med de som har fått plass.

Fullført utdanning har størst betydning for tilknytningen til arbeidslivet

Sannsynligheten for å være tilknyttet arbeidsmarkedet er i gjennomsnitt større for de som har fått læreplass enn de som ikke har fått plass, når vi i regresjonsanalyser kontrollerer for andre kjennetegn ved søkerne. Samtidig finner vi at det å fullføre en utdanning på videregående nivå eller høyere har en mye sterkere sammenheng med arbeidsmarkedstilknytning enn det å få læreplass.

Les rapporten her

Powered by Labrador CMS