Les

La ansatte nyte dagslyset

Arbeidsgiverne bør legge til rette for at ansatte på hjemmekontor kan få seg en tur ut i dagslyset. Foto: iStock
Arbeidsgiverne bør legge til rette for at ansatte på hjemmekontor får en tur ut i løpet av dagen mener oppfordrer NHO og Virke.
Av Lill Jacqueline Fischer Publisert dato 19.11.2020 11:25 redigert 22.11.2020 17:47

Et viktig grep for den psykiske helsen
De nye strenge koronatiltakene gjør at mange blir sittende isolert og alene, selv om de er i arbeid. Det har ført til at både myndigheter og mange andre frykter for den psykiske helsa i Norge.

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke ber nå arbeidsplassene ta grep. Sammen med fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv oppfordrer de til kreative og fleksible løsninger for å tilrettelegge for at flest mulig kan få seg en tur ut i løpet av arbeidsdagen – aller helst mens det er dagslys. For eksempel kan man legge inn en gåtur ute på vei "til" eller "fra" hjemmekontoret, som mange er vant til fra en mer normal jobbhverdag. Eller man kan benytte lunsjpausen til å komme seg ut.
– Dette gjør vi fordi vi vet fra forskning at det er bra for oss å komme oss ut, og at vi senker skuldrene og føler oss bedre allerede etter ti minutter i grønne omgivelser. Den lille pausen fra både hjemmekontor, isolasjon og tanker, tror vi de aller fleste trenger nå, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.

I september satt 1 av 3 nordmenn på hjemmekontor, viser tall fra Norsk Koronamonitor. Nå som tiltakene er strammet inn, er det grunn til å tro at dette i dag gjelder enda flere. Skal folk komme seg helskinnet gjennom vinteren, mener organisasjonene at det er viktig å sørge for at man får noen avbrekk fra skjerm og hjem.
– Arbeidslivet er en viktig bidragsyter til den psykiske helsen i Norge. Nå som jobbhverdagen for mange er snudd på hodet, uten de vanlige arenaene for sosial kontakt og variasjon i sted og rom, gjelder det å tenke nytt. Vi mener det å tilrettelegge for at folk nå får litt dagslys og frisk luft et viktig grep for den psykiske helsen, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Organisasjonene understreker at de forstår at oppfordringen ikke er like gjennomførbar på alle arbeidsplasser, men håper arbeidsgiverne kan være kreative.
– Det er klart at ikke alle har jobber der man bare kan ta en tur ut midt i arbeidsdagen. Men vi håper arbeidsgivere vil tørre å tenke litt nytt der det er mulig, og være fleksible og kreative i møte med den ekstraordinære situasjonen vi befinner oss i nå, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i pressemeldingen.

 
Våre medlemsblader
Video

Paratkonferansen 2020

Lønnsoppgjøret i staten: – Kjøpekraften skal sikres

Brudd i lønnsoppgjøret

Enklere pensjon for alle med innskuddspensjon

Lønnsoppgjøret er i gang

© Parat

– din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Parats presserom

RSS nyhetsstrøm

parat.com
Våre nettsteder:

parat.com

parat24.com

paratkompetanse.com 

parattariff.com 

parat.com/pensjon

parat.com/tillitsvalgt 

parat.com/ledere

Kontakt oss 

Tlf  +47 482 10 100

post@parat.com

webmaster@parat.com

Lakkegata 23

Postboks 9029 Grønland

0133 Oslo
Ansvarlig redaktør

Trygve Bergsland

Redaksjonsmedarbeidere

Redaktørplakaten

Vær varsom-plakaten