Kvinnene har tatt pandemistøyten

SHE Conference er en toukers global kjønns- og mangfoldskonferanse i regi av norskstartede SHE Community, som fredag hadde sin stjernespekkede åpningsseremoni. Oppmerksomheten ble rettet mot hvordan pandemien har påvirket likestillingen, og hvordan den har rammet kvinner hardest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En stjernespekket åpningsseremoni, med paneldiskusjon mellom blant andre statsminister Erna Solberg, Canadas statsminister Justin Trudeau, den tidligere amerikanske presidentkandidaten Hillary Clinton og Londons ordfører Sadiq Khan, rettet søkelyset mot faktum at kvinner har tatt den hardeste støyten under pandemien – og kanskje også i tiden som følger.

Familielivet kaller

Clinton uttrykte sin bekymring for hvordan kvinner, som er overrepresentert i tjenesteytende næringer, har hatt det tøffest under pandemien.

– Mange har mistet jobbene sine, og i tillegg har barnehager og skoler stengt ned i mange land. Ofte har kvinnene hatt hovedansvaret for hjemmeværende barn. Og hvordan skal man eventuelt fortsette i jobben sin når man ikke har noen til å ta vare på barna sine? Det er tydelig at mange kvinner har blitt sårbare, med både tapt inntekt og tapt barnepass, sa Clinton.

Stifter av Clinton Foundation, Chelsea Clinton, understreket at vi står i fare for å miste verdifullt arbeid gjort i likestillingens navn.

– Likestillingen har lidd sterkt under pandemien. Fremgangen vi har hatt for kvinner har nå gått tilbake til der vi var for en generasjon siden. Uten støtten fra myndighetene og regjeringene vil vi fortsette å tape, sa Clinton.

Avslørt et gap i systemet

Canadas stasminister, Justin Trudeau, er klar på at krisen har avslørt et gap i systemet, og at vi må være ekstremt forsiktige for å ikke stille klokken tilbake flere år når det gjelder likestilling.

– Kvinner bærer en tyngre byrde når det gjelder familielivet, og når vi nå skal bygge oss opp igjen etter krisen har vi et ansvar for å rette oppmerksomheten mot konsekvensene kvinner og andre har fått føle på kroppen. Måten vi tidligere har kommet oss ut av en resesjon på, vil ikke fungere denne gangen om man skal se ting i et likestillingsperspektiv. Vi må endre et system som var bygd på feil måte, sa Trudeau.

Londons ordfører Sadiq Khan, og statsminister Erna Solberg er enige om at arbeidslivet pr dags dato er ekstremt kjønnsdelt.

– Vi må investere penger i kompetansepåfyll og videreutdanning. Kvinner må kunne ha tilgang til jobbene som blir laget i fremtiden. Å få jenter interesserte i vitenskap, teknologi og matte m bli prioritert, understrekte Khan, og la til at det finnes mange muligheter etter krisen, men også feller.

Hvordan kompenserer vi?

Solberg stilte spørsmål ved nettopp hvordan vi gjennomfører dette.

– Hvordan kompenserer vi for det faktum at systemet vårt bidrar til ulikhet mellom kjønnene? Jeg tror det handler mye om det delte arbeidsmarkedet. Her har vi vår største utfordring når det gjelder politikk etter krisen. Hvordan får vi jenter til å velge nye yrker? spurte statsministeren, og ba om innspill til gode ideer.

Powered by Labrador CMS