Den norske opera og ballett er en av kulturinstitusjonene som er rammet av streiken Foto. Istock

Kulturstreiken trappes opp

Kulturstreiken, som hittil har pågått i over sju uker, trappes nå opp. Det er klart etter at partene ikke greide å komme til enighet i meklingen onsdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene i kultursektoren står fremdeles for langt fra hverandre i uenigheten om pensjonsordning.

I alt 15 teatre og andre kulturinstitusjoner har på grunn av streiken ikke tatt del i gjenåpningen etter koronautbruddet. Nå spøker det for mange av de planlagte oppsetningene og tradisjonelle juleforestillingene over hele landet.

Etter den mislykkede meklingen onsdag trappes streiken ytterligere opp, og fra 25. oktober vil 1.100 kulturansatte ved scener over hele landet være tatt ut.

Sendte nytt tilbud

– Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne fram til en løsning på denne streiken, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten i en pressemelding onsdag kveld.

– Vi har strukket oss langt i meklingen. Tilbudet fra arbeidsgiver er en løsning som ikke finnes. Dermed innfrir ikke tilbudet våre krav, sier forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat.

Spekter skriver at de etter sammenbruddet i forhandlingene onsdag kveld har oversendt et tilbud til LO Stat om at det fra 1. april 2022 innføres en livsvarig og kjønnsnøytral tjenestepensjonsordning.

– Jeg har ikke sett noe tilbud fra Spekter nå i kveld etter at meklingen tok slutt, sier Olsen til NTB.

– Vi krever en forutsigbar og kollektiv hybridordning med livsvarige og kjønnsnøytrale ytelser, sier Olsen videre.

Det er teknisk ansatte på, bak og over scenen, ansatte i verkstedene, i kostymeavdelingene og administrasjonen til teatrene som er tatt ut i streiken.

Streiken dreier seg om uenighet om pensjonsordninger. I 2016 ble fagforeningene ved kulturinstitusjonene enige med arbeidsgiverne om å midlertidig gå fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene ønsker nå en hybridpensjon, mens Spekter vil beholde dagens ordning.

Parat støtter kulturstreiken

Parat har tidligere sendt en støtteerklæring til de streikende. I denne skrev Parat-leder Unn Kristin Olsen blant annet:

"Pensjon er en grunnleggende rettighet, og kravet om en forutsigbar, kjønnsnøytral og livslang pensjon er viktig ikke bare for kulturarbeiderne, men for store deler av det norske arbeidsliv.

I sykehusstreiken i 2019 fikk LO Stat og YS Spekter fullt gjennomslag i Rikslønnsnemnda for kravet om pensjon fra første krone. Det viser at diskriminerende og urettferdige ordninger ikke er levedyktige. Vi ønsker forbundene og de streikende ved norske kulturinstitusjoner lykke til!"

Powered by Labrador CMS