Kritisk vedlikehold av norske F-35 i Italia

Det er klart at motorene til Norges nye kampfly F-35 skal vedlikeholdes på Rygge i Østfold. Forsvarsdepartementet mener imidlertid fortsatt at det øvrige vedlikeholdet av flyene skal utføres i Italia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parats nestleder, Vegard Einan, sier det er problematisk å være avhengig av Italia i en eventuell kritisk situasjon i Norge.

– Vi har nå sendt en ny oppfordring, både til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen for å få denne diskusjonen opp på nytt, sier Einan.

Et sikkerhetspolitisk spørsmål

Einan sier Italia er langt unna den dagen det gjelder og at Norge ikke har noen garantier som sier noe om hvor høyt, eller lavt vi blir prioritert i en krisesituasjon.

– Vi mener tilgangen på vedlikeholdskompetanse er viktig å beholde på norske hender, både for å sikre beredskap og Forsvarets operative evne, sier han.

I dag har Norge ifølge Einan kompetanse på F-16 og delvis på F-35 gjennom Aerospace Industrial Maintenance Norway (AIM) på Kjeller.

– Uten avklaring om vi i tiden fremover skal utføre større vedlikehold også på F-35, vil dagens 400 ansatte i AIM finne seg nye arbeidsoppgaver og verdifull kompetanse vil gå tapt. Slik kompetanse kan ikke raskt bygges opp på nytt den dagen politikerne innser sine feil. Det er ikke for sent å handle, men det må skje nå, sier Einan til Parat24.

Han sier Luftforsvaret har vært helt avhengige av AIM for å kunne stille ressurser til rådighet ved utenlandsoppdrag i Afghanistan, Kirgisistan og Libya.

– Vi risikerer at alt større vedlikehold av Luftforsvarets materiell må gjennomføres i utlandet. Det er nærliggende å anta at det i en sikkerhetspolitisk krise vil være utfordrende og ikke minst risikabelt å være avhengig av få utført vedlikehold av så sentralt materiell langt unna Norge, sier Einan.

Motorene til Norges nye kampfly F-35 skal imidlertid vedlikeholdes av AIM på Rygge i Østfold. Motordepotet vil bygges på Rygge flystasjon inne på militært område. Byggingen starter i første kvartal 2018, og depotet vil stå ferdig i årsskiftet 2020/2021.

– Et kampfly består av mye mer enn motorer og jeg håper forsvarsministeren og næringsministeren vil møte oss i denne saken, slik at vi kan finne en god løsning på alt vedlikehold av F-35, sier Parats nestleder.

Powered by Labrador CMS