KPI opp i februar etter sesongsalg

Konsumprisindeksen (KPI) steg 3 prosent fra februar 2018 til februar 2019.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det største bidraget var prisene på elektrisitet inkludert nettleie. Til tross for en prisnedgang i februar, er strømprisene fortsatt på et høyt nivå som følge av utviklingen i 2018. Samlet steg elektrisitet inkludert nettleie 15,9 prosent de siste 12 månedene. Prisene på klær og drift av personlige transportmidler var også med på å drive opp tolvmånedersveksten, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) økte 2,6 prosent i samme periode.

Fra januar til februar 2019 gikk KPI opp 0,8 prosent, mens KPI-JAE økte med 1,2 prosent.

Det var økte priser på mat og alkoholfrie drikkevarer som var den største bidragsyteren til oppgangen. Februar er normalt en måned hvor prisene i dagligvarebransjen justeres. Møbler og klær ble dyrere etter salgsaktivitet måneden før.

– Prisoppgangen på klær i februar var ikke ventet dersom man ser på prisutviklingen for klær tidligere år. Vi ser at oppgang etter januarsalg og inntog av nye vårvarer bidro til å løfte prisene noe allerede i februar, noe som i tidligere år først er målt i mars, forklarer rådgiver Silje S. Thorsnes i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie viste en nedgang på 6,4 prosent i februar, noe som bidro til å dempe oppgangen i KPI.

Powered by Labrador CMS