Tax free-butikkene ved Oslo lufthavn ble hardt rammet av pandemien. Foto: Vetle Daler

Koronatiltak i arbeidslivet forlenges ut året: – En stor seier

Regjeringen foreslår å forlenge koronaordninger for dagpenger, arbeidsavklaringspenger, sykepenger, omsorgspenger og selvstendig næringsdrivende ut 2021. – En stor seier for oss, sier Linda Iversen Norbeck, hovedtillitsvalgt for Parat i TRN på Gardermoen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Travel Retail Norway (TRN), som driver tax free-butikkene på Oslo lufthavn, er blant dem som ble hardest rammet av koronapandemien. Hovedtillitsvalgt Linda Iversen Norbeck er svært fornøyd med at regjeringen nå forlenger koronaordningene.

– Det føles som en stor seier for oss, dette er nøyaktig de kravene vi har lagt fram i møtene vi har hatt både med lokal- og rikspolitikerne, sier hun til Parat24.

TRN har har hatt en kraftig kundevekst de siste ukene.

– Det har ført til at vi har hentet tilbake mange ansatte, som uten forlengelse kunne stått i fare for å miste jobben sin. Det er fortsatt mange permitterte hos oss, men forlengelse av tiltakene ut året, i tillegg til andre tiltak, bidrar til at vi kan unngå oppsigelser. Jeg er stolt av at jeg sammen med Parat har kunnet løfte denne saken til høyeste politiske nivå. Det har ikke bare hjulpet oss i TRN, men mange tusen andre permitterte som venter på å få komme tilbake til jobbene sine, sier Norbeck.

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sier regjeringen ikke var i tvil

– Tiltakene varer så lenge krisen varer, sier hun.

Statsråden hadde mandag møte med partene i arbeidslivet om koronaordningene.

– Forlengelse av koronatiltakene er nødvendig for å gi trygghet i det som for mange fortsatt er en vanskelig tid. Etter denne forlengelsen vil vi være nærmere en normaltilstand. Da kan vi gå inn i 2022 med mer ordinære virkemidler, tilpasset situasjonen i arbeidsmarkedet, sier statsråden.

Mottakere av arbeidsavklaringspenger som var omfattet av forlengelsen til 30. september 2021 kan få forlengelse fra 1. oktober til 31. desember 2021. I tillegg vil de som går ut av ordningen i perioden fra 1. oktober og ut året også kunne få forlengelse.

Perioden arbeidsgivere kan fritas fra lønnsplikt under permittering og tilsvarende periode med rett til dagpenger under permittering forlenges til og med 31. desember 2021.

Dagpengeperioden forlenges til og med 31. desember 2021 for alle dagpengemottakere som ellers vil ha brukt opp hele dagpengeperioden før årsskiftet.

Den forhøyede dagpengesatsen på 80 prosent av grunnlaget opp til 3G videreføres til og med 31. desember 2021 for alle dagpengemottakere.

Ordningen med kompensasjonsytelse til selvstendig næringsdrivende og frilansere gjeninnføres ved å fremme forslag om ny, midlertidig lov som gis virkning fra og med 1. oktober til og med 31. desember 2021.

Rett til sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av covid-19 eller mistanke om slik sykdom videreføres til og med 31. desember 2021.

Følgende særregler for omsorgspenger videreføres til og med 31. desember 2021:

Rett til omsorgspenger når barn er i karantene og når skole eller barnehage er stengt som følge av covid-19-pandemien.

Rett til omsorgspenger dersom barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn hos barnet eller hos familiemedlem barnet bor med.

Rett til omsorgspenger ut over kvoten dersom det maksimale antall dager med omsorgspenger er brukt opp og barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn og når skole eller barnehage er helt eller delvis stengt.

Særregelen om gradering av dagpenger opp til 60 prosent av vanlig arbeidstid forlenges til og med 31. desember 2021.

Kilde: Arbeids- og sosialdepartementet

Powered by Labrador CMS