Folk som deler kontor eller jobber i åpent kontorlandskap har høyere risiko for sykemelding. Foto: iStock.

Kontorlandskap fører til høyere sykefravær

Folk som deler kontor eller jobber i åpent kontorlandskap har henholdsvis 18 og 12 prosent høyere risiko for sykemelding enn de som sitter på kontor alene ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Studien til STAMI viser at økningen i fraværet gjelder på tvers av kjønn, alder, lederposisjon og utdanning.

Sparer penger, men flere blir syke

Stein Knardahl som er forsker og avdelingsdirektør ved STAMI har sammen med kollega Morten Birkeland Nilsen undersøkt om kontorløsninger påvirker ansattes sykefravær ved å analysere data om sykefravær hentet fra NAV.

– Når kontorlandskap kan bety 12 prosent høyere sykefravær og delt kontor 18 prosent høyere sykefravær, er det åpenbart at en del regnestykker kanskje bør gjøres om igjen, sier Knardahl.

Tallene er basert på 6000 kontoransatte, som har gitt forskerne samtykke å kartlegge sykefraværet som blir meldt inn til Nav.

– En årsak kan være at det å dele kontor eller arbeide sammen med flere i kontorlandskap kan medføre at man lettere blir smittet av virus som forkjølelse og influensa. Det er også mulig at støy eller andre forstyrrelser fra kolleger og manglende mulighet for å konsentrere seg har innvirkning. I tillegg vet vi fra forskning at om man opplever nedsatt kontroll over sin egen arbeidssituasjon kan dette bidra til sykefravær, sier Knardahl.

Selv om bruk av åpne kontorløsninger kan være kostnadseffektivt og arealbesparende viser denne studien at delte kontordesign også kan ha omfattende langtidskostnader som i verste fall kan overskride innsparinger knyttet til areal.

– Arbeidsgivere bør derfor vurdere risiko for økt sykefravær som en del av betraktningene ved innføring av åpne kontorløsninger, sier Knardahl.

Powered by Labrador CMS