Konkurransen om flykjøp på stamrutene er avlyst

SAS varsler at de vil fly de utlyste stamrutene på kommersielle vilkår, uten subsidier fra staten. Dermed er regjeringens konkurranse om minstetilbudskjøp av flyrutene avlyst.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For å opprettholde et fortsatt minimumstilbud på kommersielt sårbare innenlandsruter, lyste Samferdselsdepartementet i januar ut en konkurranse om minstetilbudskjøp av flyruter fra 1. mars 2021. Den ble umiddelbart avbrutt da SAS kom med sitt tilbud. Det betyr at staten ikke behøver å bruke penger på flykjøp på disse strekningene.

SAS forplikter seg dermed til å opprettholde et minimumstilbud på de ni rutene i anbudet.

– Vi ser det som svært positivt at markedet selv vil levere et tilfredsstillende rutetilbud på stamrutene fra 1. mars 2021, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Noen av de største rutene i Norge – fra Oslo til blant annet Bergen, Stavanger og Trondheim – var ikke med i anbudet. Widerøe innstilles som operatører på de regionale minstetilbudsrutene fra 1. mars 2021.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Esben Tuman sier til DN at nyheten var uventet.

– Vi er litt overrasket over at SAS velger å si nei til en statlig støtteordning som sikrer et minimumstilbud, all den tid hele bransjen er i knestående og flyr halvtomme fly. Det er klart at dette vil få betydning for produksjonen vår på en eller annen måte. Det er for tidlig å si hvordan, sier Tuman.

Les også: Dette er rutene som er omfattet av ordningen

Powered by Labrador CMS