Leder i SAS Norge flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang. Foto: Trygve Bergsland.

Konflikten i SAS: Alvorlige tillitsbrudd fra ledelsen

Gjensidig tillit bygger relasjoner, gjensidig respekt og forutsigbarhet, selv der det er motstridende interesser. Dette forstår dessverre ikke ledelsen i SAS.

Publisert Sist oppdatert

Av: Jan Levi Skogvang, leder for SAS Norge flygerforening i Parat

Tilliten som vi har til motparten gjør at vi følger avtaler, lover og regler, også når motsetninger oppstår. Tillit kan også ses i sammenheng med forutsigbarhet. Vi forventer jo at arbeidsgivere og arbeidstagere følger spillereglene i arbeidslivet. Bryter en av partene inngåtte avtaler, lover, regler eller forventninger, ender det med skepsis, mistillit og motstand, i stedet for forhandling om kompromisser.

Tillit hindrer konflikter

Den nordiske arbeidslivsmodellen er basert på tillit mellom to parter – selv om de har ulike interesser. Arbeidsgivere og arbeidstakere forhandler seg fram til kompromisser, der begge parter gir og tar. Tilliten mellom partene hindrer som oftest at motsetningene ender i konflikt.

Brutte arbeidsavtaler skaper mistillit

Se for deg at arbeidsgiveren din må nedbemanne i en periode, men vet at dette er midlertidig. Arbeidsgiver gjør en avtale med deg, og de andre ansatte, om at dere skal få komme tilbake så snart det er behov for gjenansettelser.

Men så: Istedenfor å ansette tidligere trofaste medarbeidere, lages det en plan for å kvitte seg med både deg som ansatt og den avtalen dere har inngått. Arbeidsgiver etablerer flere nye selskaper som skal utføre den jobben du tidligere har utført. Det samme arbeidet, med de samme kundene og på samme måte, men nå uten deg som trodde du hadde en avtale om å få komme tilbake på jobb.

Parallelt med dette får selskapet store økonomiske utfordringer. Et av de viktigste grepene selskapets ledelse kan ta for å spare penger, er å få deg som ansatt med på store lønnskutt. Istedenfor en lønnsutvikling på linje med andre arbeidstakere i landet, vil de kutte lønna di med 30 prosent. Samtidig mener ledelsen at de selv fortjener økt lønn og store bonuser.

Tenk deg at du er ansatt i denne virksomheten; der arbeidsgiver først gjør alt som er mulig for å bli kvitt deg, for så i neste øyeblikk be om hjelp til å redusere lønnen for å hjelpe bedriften økonomisk. Du som ansatt skal da frivillig gå ned i lønn med nesten en tredel, mens bedriften fortsatt jobber hardt med å finne løsninger for å si deg opp, eller bytte deg ut med noen som er yngre og enda billigere. I tillegg til alt dette, bruker bedriften media aktivt for å fortelle hvor håpløs du som ansatt er.

SAS-ledelsen til krig mot sine ansatte

I et slikt tenkt tilfelle vil nok mange slite med tilliten til arbeidsgiver. Istedenfor forutsigbarhet møter de ansatte det motsatte. Hvordan kan du ha tillit til en arbeidsgiver som du oppfatter bryter inngåtte avtaler, lover og regler, og som i tillegg offentlig henger deg ut som uønsket og illojal?

Eksemplet over er dessverre den harde realiteten i SAS – et selskap der ledelsen ikke bygger fellesskap, men velger å gå inn i en krigslignende situasjon mot egne ansatte.

Powered by Labrador CMS