Klimaendringer øker risikoen for Norge

Norsk handel, finans, infrastruktur og havnæring er blant områdene som kan bli hardt rammet av framtidige klimaendringer i andre land, viser en ny rapport som denne uken ble overlevert Miljødirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ringvirkningen av klimaendringene kan ha store konsekvenser for det norske samfunnet og vår økonomi, slår konsulentselskapet EY fast i utredningen «Konsekvenser for Norge av klimaendringer i andre land». Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier til NTB at konsekvensene av global oppvarming kommer til å bli dramatiske, også i Norge.

Paratleder Hans-Erik Skjæggerud sier hovedstyret Parat nylig sluttbehandlet organisasjonens nye klima- og miljøpolitiske plattform.

– Det er ingen tvil om at menneskeskapte klimaendringer er en av vår tids største utfordringer. Gjennom denne rapporten har vi tydelig fått dokumentert at klima- og miljøutfordringene ikke er noe som kan løses innenfor nasjonalstatens grenser alene, sier Skjæggerud.

Ifølge rapporten kan klimaendringer i andre land påvirke norske investeringer i utlandet og gi høyere priser på matvarer og importerte varer. Varmere hav kan føre til at fiskebestander flytter seg. Blant de mest akutte farene som rapporten avdekker, er økt behov for bistand og nødhjelp som følge av hyppigere og kraftigere ekstremvær.

Klimaendringene vil gradvis føre til at verdens samlede produktivitet svekkes, ifølge rapporten. Det vil bety økt sårbarhet og høyere priser på en rekke handelsvarer, særlig innen landbruk. Det kan få store konsekvenser for norske forbrukere, ettersom det meste av det vi spiser er importert, heter det i rapporten.

Paratlederen sier vi alle har et medansvar for at både Norge og resten av verden skal nå målene i Parisavtalen.

– Klimautfordringen er global og må løses gjennom globalt samarbeid, samtidig som vi må ta vår del av ansvaret lokalt. Som nasjon må vi ta ansvar for kommende generasjoners livsgrunnlag ved å bidra til internasjonalt forpliktende utslippsavtaler. Jeg lover at Parat vil være en konstruktiv bidragsyter, sier Skjæggerud.

Rapporten påviser en tydelig sammenheng mellom klimaeffekter, fattigdomsutvikling og humanitære kriser blant mennesker som bor i utsatte områder. I rapporten peker man på at konsekvensene kan bli destabilisering av sårbare stater, voldelige konflikter noe som kan føre til millioner av mennesker på flukt.

– Dette viser hvor viktig det er at vi nå investerer i forskning og utvikling av ny teknologi som kan bidra til å realisere lavutslippssamfunnet. Samtidig må det ha en kostnad å påføre klima og miljøet skade. Derfor støtter vi også forurenser-betaler-prinsippet. Den som bidrar til utslipp og forurenser miljøet, skal betale for dette, sier Skjæggerud.

Han er også opptatt av at avgiftspolitikken må bidra til å posisjonere norsk næringsliv for det nye lavutslippssamfunnet.

– På denne måten kan vi skape bærekraftige arbeidsplasser for fremtiden, sier Skjæggerud.

Her kan du lese hele rapporten «Konsekvenser for Norge av klimaendringer i andre land»

Dette er blant følgene global oppvarming kan få for Norge:

* Tørke, flom og ekstremvær i sårbare land kan føre til humanitære katastrofer. Det kan bety en dramatisk økning i behovet for nødhjelp og økonomisk støtte til forebygging.

* Klimaendringer vil kunne utløse og forsterke store internasjonale flyktningkriser, som kan føre til en økning i antallet mennesker som søker asyl i land som Norge.

* Klimaendringene kan påvirke verdensøkonomien og gjøre en rekke importvarer, for eksempel klær og tekstiler som produseres i risikoutsatte land, dyrere.

* Klimaendringer kan gjøre at produktiviteten i jordbruket i mange land synker slik at prisen på varer som frukt og grønt, kaffe og kakao, importert grovfôr og soya, øker.

* Varmere hav kan føre til at fisk flytter nordover. Det kan bety mer fisk i norske farvann, men på lengre sikt kan tap av egnede leveområder føre til at fiskebestander migrerer ut av norske fangstsoner.

* Issmelting i Arktis kan gi nye transportmuligheter og handelsgevinster, men kan samtidig ødelegge sårbar natur og økosystemer. Det kan gi nye geopolitiske utfordringer.

(Kilder: Miljødirektoratet, konsulentselskapet EY, NTB)

Powered by Labrador CMS