NAV-saken er torsdag til høring i Efta-domstolen. Fredag starter Stortingshøringen. Foto: Gorm K. Gaare

Kjemper for 2012-skille i NAV-saken

EØS-saken er torsdag til høring i Efta-domstolen. Arbeids- og sosialdepartementet argumenterer for at det går et vesentlig skille i NAV-saken i 2012. Leder i Parat NAV, Agathe Osland Hellesen, blir ikke overrasket om det konkluderes med at feiltolkningen strekker seg tilbake til 1994.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatet av den avgjørende høringen kan bety et ras av nye NAV-saker.

Høyesterett har bedt domstolen om svar på i alt 16 spørsmål, og dette er første gang at en norsk rett har bedt Efta-domstolen om råd. Blant annet er domstolen spurt om å klargjøre om det norske kravet om at mottakere av sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger må oppholde seg i Norge, har vært i strid med EØS-retten også før juni 2012, da EUs nye trygdeforordning trådte i kraft.

Ikke overrasket

Leder i Parat NAV, Agathe Osland Hellesen, blir ikke overrasket om domstolen konkluderer med at feiltolkningen strekker seg tilbake til 1994, da Norge gikk inn i EØS.

– Jeg er redd for at det er en reell mulighet å måtte se tilbake på saker til 1994. Etter vår oppfatning er det vi har sett konsekvensene og resultatet av dårlig politisk håndverk og mangelfull konsekvensutredning i forkant og ettertid av 1994, sier hun.

Arbeids- og sosialdepartementet har fastholdt at det går et vesentlig skille i rettstilstanden før og etter 1. juni 2012, og at EUs nye trygderegler ikke kan sammenlignes med de gamle. Efta-domstolen skal nå klargjøre dette, og klargjøre i hvilken grad Norge har brutt EØS-reglene med kravene.

Setteriksadvokat for NAV-sakene, Henry John Mæland, mener ingen har blitt urettmessig dømt for å ha oppholdt seg i utlandet mens de var mottakere av dagpenger, sykepenger eller pleiepenger.

– Ingen har blitt dømt bare for å ha oppholdt seg i utlandet, men for å ha latt være å informere NAV om dette, poengterte han overfor Efta-domstolen da høringen om trygdeskandalen tok til torsdag.

Stortingshøring fredag

EØS-saken skal også opp til høring i Stortinget fredag. Parat NAV-leder Hellesen er spent på å se hva man retter oppmerksomheten mot.

– Det er ingen tvil om at rapporten legger et ansvar på NAV, men også på departementet og politikerne. Parat NAV står fast på at man ikke har sett rekkevidden av å gå inn i EØS opp mot norsk lovgivning, og følgelig heller ikke sikret tilpasninger av eget lovverk dersom det var nødvendig. Det blir interessant hva kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker å sette fingeren på i høringen fredag, sier Parat NAV-lederen.

Powered by Labrador CMS