Har du ikke brutt myndighetenes reiseråd får du sykepenger i karantenetiden Foto: iStock

Karantene: Du kan ha rett til sykepenger

Har du vært i utlandet på ferie og må i karantene? Du kan ha rett til sykepenger. Men det forutsetter at du ikke har brutt de nasjonale reiserådene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pålagt karantene på grunn av utenlandsreise

I følge NAV kan du ha rett til sykepenger dersom du blir pålagt karantene på grunn av utenlandsreise. Dette gjelder også dersom reiserådene endrer seg samtidig som du er i utlandet, slik at du pålegges karantene ved hjemkomst. Reisen må være i tråd med de gjeldende reiserådene på utreisetidspunktet. Bryter du myndighetenes reiseråd og må i karantene når du kommer tilbake til Norge, kan du bli nektet sykepenger.

Dette innebærer at dersom landet du reiste til var «grønt» når du reiste, men ble «rødt» mens du var der, får du rett på sykepenger dersom du ikke kan ha hjemmekontor. Men reiste du til et «rødt» land, har du ikke rett til sykepenger og du må bekoste karantenedagene selv.

Sykmelding

Du må melde fra til arbeidsgiver om sykdom på vanlig måte. I forbindelse med koronapandemien er arbeidsgivere blitt oppfordret av myndighetene til å godta egenmelding de første 16 dagene (arbeidsgiverperioden).Men arbeidsgiver kan kreve sykmelding fra lege. NAV oppfordrer på sine hjemmesider arbeidstakere til å bruke telefonkonsultasjon eller e-konsultasjon.

Utbetaling av sykepenger

Arbeidsgiver skal utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden, men kan søke refusjon fra NAV fra og med dag fire når fraværet skyldes korona.

Powered by Labrador CMS