– Vi er spente på hvordan det kan oppnås forbedringer, når det stadig skal gjennomføres kutt som innebærer betydelig nedbemanning, sier Parats hovedtillitsvalgt i domstolene Nina Anderson. Foto: Peder Songedal

Justisministeren vil følge opp trege domstoler

Domstolene jobber for tregt og klarer ikke å overholde frister for saksbehandling. Det viser en undersøkelse Riksrevisjonen har utført. Denne uka ble saken debattert i Stortinget. Justisminister Monica Mæland lover å følge opp Riksrevisjonens funn og anbefalinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Riksrevisjonens har undersøkt saksbehandlingstid og effektivitet i tingrettene og lagmannsrettene. Undersøkelsen viser blant annet at en vesentlig andel domstoler ikke når Stortingets mål for saksbehandlingstid, og at frister angitt i straffeprosessloven og i tvisteloven ikke overholdes.

Kan få alvorlige konsekvenser

En samlet justiskomite stiller seg bak kritikken fra Riksrevisjonen.

Riksrevisjonens rapport viser at det finnes utfordringer som kan få alvorlige konsekvenser, sa. saksordfører Solveig Horne (FrP) da saken ble debattert i Stortinget denne uka. Hun påpekte at Riksrevisjonen bruker det høyeste nivået for kritikk i sin rapport, noe som er svært uvanlig.

Når tingrettene og lagmannsrettene bruker lang tid på å behandle saker og bryter lovpålagte frister, er risikoen stor for at dette kan gå ut over rettssikkerhet, liv og helse, sa Horne.

Ikke dårlig kultur

Justiskomiteen understreker i sin innstilling at verken Riksrevisjonen selv eller noen av høringsinstansene antyder at den alvorlige situasjonen skyldes at de som jobber i domstolene har en dårlig kultur, eller at de ikke jobber hardt eller effektivt nok i sin arbeidshverdag. Tvert imot viser undersøkelser gjort av Domstoladministrasjonen at dommere jobber utrettelig og ofte langt ut over normal arbeidstid for å nå lovpålagte frister, skriver komiteen, som mener det er hevet over enhver tvil at situasjonen i norske domstoler er svært presset, og viser til at i slike situasjoner så er risikoen for at det gjøres feil større.

Kritisk til kutt

Freddy André Øvstegård (SV) mente problemene i domstolene blant annet kan tilskrives ABE-reformen, altså regjeringens pålegg til alle statlige etater om årlige kutt.

Det er ikke til å bli klok av at norske domstoler og med det rettssikkerheten vår er underlagt det såkalte ABE-kuttet på 0,5 pst. hvert år. Det er uansvarlig å fortsette de kuttene. Domstolenes budsjetter burde økes, ikke kuttes, sa han.

Arbeiderpartiets Lene Vågslid mente et fornuftig tiltak for å få ned saksbehandlingstida kan være å skjerme domstolene for disse flate kuttene.

Viktig å effektivisere

Justisminister Monica Mæland var ikke enig i dette.

Nei, det er ikke slik at jeg tenker at domstolene kan unntas. Jeg møter ingen statlige virksomheter som ikke mener at akkurat de burde vært unntatt. Det ser vi på kultursektoren, på helsesektoren, på justissektoren, på forsvarssektoren – alle mener at akkurat de burde vært unntatt. Mitt utgangspunkt er at det var på høy tid at staten, som har vært fredet for effektivisering gjennom alle år, også fikk et krav på seg til å effektivisere. Det er viktig at vi effektiviserer, at vi tenker nytt. Det må også domstolene kunne gjøre, svarte hun.

Mæland lover nå å følge opp denne saken.

Jeg vil, sammen med Domstoladministrasjonen, fortsette å følge opp Riksrevisjonens funn og anbefalinger, sa hun.

Les også: Riksrevisjonens rapport med anbefalinger (ekstern lenke)

Nina Kristin Anderson er Parats hovedtillitsvalgte i domstolene. Hun sier til Parat24 at Riksrevisjonens rapport var god og grundig.

At partiene stiller seg bak denne må vi ta på alvor. At justisministeren lover å følge opp Riksrevisjonens funn og anbefalinger er positivt, men vi er spente på hvordan det kan oppnås forbedringer, når det stadig skal gjennomføres kutt som innebærer betydelig nedbemanning, sier hun.

Powered by Labrador CMS