Ny riksadvokat, Jørn Sigurd Maurud. Foto: Riksadvokaten

Jørn Sigurd Maurud ny riksadvokat

Et kriminalitetsbilde i endring og voksende utfordringer med nettbasert kriminalitet. Det er blant oppgavene Norges nye riksadvokat vil ta fatt på. Nå får han lykkeønskninger fra Norges Politilederlag i Parat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Jørn Sigurd Maurud i statsråd utnevnt til ny riksadvokat etter Tor-Aksel Busch, som har sittet i posten siden 1997. Busch går av fordi han nå fyller 70 år.

– Dette er en krevende stilling. Det er jeg fullt innforstått med, sier Jørn Sigurd Maurud til NTB.

Maurud sier at han ønsker kontinuitet. Han mener påtalemyndighetens øverste ledd drives bra, og at det derfor vil være «dumt å finne på noe dramatisk annerledes».

Spesielt forskjellig fra Busch er han heller ikke.

– Vi er oppvokst i den samme kulturen, så jeg tror ikke vi tenker veldig forskjellig. Jeg er redd det kanskje ikke blir noen markante forskjeller, sier Maurud til NTB.

Men kriminalitetsbildet er i endring, understreker han.

– Særlig når det gjelder nettbasert kriminalitet. Der har vi utfordringer med tanke på kapasitet og evne til å kunne gjennomføre sakene i domstolene innen rimelig tid, sier Maurud.

Han trekker i tillegg fram arbeidslivskriminalitet som en viktig oppgave framover.

Leder i Norges Politilederlag i Parat, Marit Ellingsen, sier hun vil gratulere Jørn Maurud med utnevnelsen og ønske han lykke til med jobben som leder av riksadvokatembetet.

– Norges Politilederlag har alltid hatt et meget godt samarbeid med riksadvokat, Thor Aksel Busch, og ser fram til fortsatte samarbeid med riksadvokatembete og ny leder Jørn Maurud.

Maurud har allerede en lang karriere bak seg. Han har vært førstestatsadvokat og embetsleder for Oslo statsadvokatembeter siden 2010. Men mest kjent er han kanskje for å ha vært aktor i Orderud-saken tidlig på 2000-tallet.

Maurud er utdannet cand.jur. fra Universitetet i Oslo i 1987. Han blir den 13. riksadvokaten i Norge etter at embetet ble opprettet i 1887.

Powered by Labrador CMS