Les

Jobbsavn og stor streikelyst

Maria, Lina og Sarah mener det er viktig å være synlige i vekterstreiken, og har derfor valgt å møte opp til markeringen. Foto: Ane Undhjem.
Et hav av oransje vester markerte vekterstreikens fjerde uke utenfor NHO bygget i Oslo. Flere vektere kunne fortelle om et savn etter å være i jobb, og et stort ønske om å bli møtt på sine krav om 2 kroner mer i natt- og helgetillegg. 
Av Ane Undhjem Publisert dato 13.10.2020 14:10 redigert 14.10.2020 7:22

Vekterstreiken har holdt på i fire uker, og ble markert tirsdag 13. oktober foran NHO-bygget. Allerede i god tid før markeringen var veien foran den ruvende steinbygningen farget lysende oransje. Omlag hundre oppmøte kledde seg i Parat sine streikevester, og samtlige hadde matchende munnbind. Tross den lange ventetiden, og de resultatløse meklingene, var de oppmøtte i godt humør. 
– Jeg synes det er viktig å møte opp og være synlig. Skal streiken ha noen effekt så må vi stille, sier Philip Sverre. Han har selv streiket siden 18. september. 

Ikke en hyggelig affære for noen parter 
Sverre jobber innen resepsjon, og håper streiken kan avsluttes så raskt som mulig. Likevel mener han det er nødvendig å benytte seg av streikeretten. 
– Dette er ikke gøy for noen parter, men det er jo sånn streik fungerer. Selv om jeg ikke har snakket med så mange bekjente om streiken, merker jeg forståelse når tilleggene våre nevnes. Det er få andre som får så lite som oss, sier Sverre. 

Han mener at steiken nå har pågått så lenge, at det blir vanskeligere og vanskeligere å gi opp. Derfor er håpet at kravene stilt til NHO kan bli innfridd snarest. 
– Dersom vi får gjennomslag på våre krav vil jeg nok se en stor forskjell i egen lønn og hverdag, da jeg jobber mye helg og natt. Dette er en streik som treffer meg veldig, og kan føre til en stor oppgradering – så desto mer grunn til å streike, sier han.

Arbeidsgiver merker mangelen på vektere 
Per nå er over 2000 vektere i streik over hele landet. Det tror Sverre mange arbeidsgivere merker effekten av. 
– Jeg tror min arbeidsgiver føler på at jeg ikke er på jobb. Som vekter har jeg ansvar for noen viktige og kritiske funksjoner, sier Sverre. 

Sarah Ali Raza, en annen streikende vekter som jobber innen resepsjon, forteller at hun var en av de aller første som ble tatt ut i streik. Hun lengter tilbake til jobben. 
– Det har vært tøft å gå hjemme og vente så lenge. Jeg savner å jobbe, og vil veldig gjerne tilbake igjen så snart som mulig. Likevel er jo denne streiken viktig, og kravene våre er på overtid, sier Ali Raza, som har møtt opp i et håp om at en så synlig markering vil gjøre det enklere for folk å legge merke til streiken, og forstå kravene til vekterne.  

Prisen går opp hver dag 
Grunnet smittevernhensyn avholdes streikemarkeringen raskt og effektivt. Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, informerer om at NHO har fått en pressemelding om markeringen, og at de har blitt invitert ned for å møte sine ansatte. Flere blikk vandrer opp og ned NHO-byggets mange vinduer, men ingen skikkelser skimtes gjennom rutene. Det kommer heller ingen representanter ned for å møte de streikende. Noen av de oppmøtte er skuffet, men flere forteller at de ikke er overrasket. 
– Når folk har streiket i fire uker, nytter det ikke komme med et tilbud som hadde vært godt nok for nettopp fire uker siden. Prisen vår går opp hver dag, og vi kan holde på med dette lenge, sier Unn Kristin Olsen, leder i Parat, i sin appell til de streikende. 

Til Parat forteller hun at svarene på hvorfor det har blitt en vekterstreik ligger hos NHO, og at NHO alene har ansvaret for at det nå pågår en massiv streik midt i koronapandemien. 
– Vi har blitt kalt umusikalske og ufine ting av NHO, og da synes jeg det er innafor å sparke ballen tilbake. Det som er ufint er å tvinge frem en streik, midt i koronakrisa, mener Olsen. 

Streikemarkering-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Svært mange vektere møtte tirsdag opp for å vise samhold og motstand foran NHO-bygget i Oslo. Foto: Ane Undhjem 

Philip Sverre

 

 

 

 


Philip Sverre har streiket siden 18. september. Han holder motet oppe, og ønsker ikke å gi opp kampen før vekterne blir møtt på sine krav. Foto: Ane Undhjem 

 

Våre medlemsblader
Video

Jobbskaperne – NHOs årskonferanse 2021

Juleglede på Gardermoen

Velkommen til Luftfarts­konferansen 2020

Gunvald er årets farmasi-medlem

FHI: Koronavaksine er kommunenes ansvar

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo