– Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å sikre like konkurransevilkår for alle som tilbyr luftfartstjenester i det norske markedet, sier leder i Pilotforbundet, Carl Rego.

Jobber for bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen

Tirsdag var det høringsfrist for et representantforslag om bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen. Det er en sak Pilotforbundet i Parat lenge har jobbet for. Pilotforbundets leder Carl Gilbert Rego sier de ser stadig nye metoder blir brukt for å presse de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget behandler nå et representantforslag om å bedre arbeidsvilkårene for ansatte i luftfartsbransjen. Det er SVs stortingsrepresentanter Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Kirsti Bergstø som har fremmet forslaget.

Representantforslaget om bedring av arbeidsvilkår gjenspeiler vårt ønske om bedre konkurransevilkår. Det sikrer nødvendige arbeidsplasser, kompetanse i norsk luftfart og sentral samfunnsberedskap, sier Rego.

Pilotforbundet har lenge jobbet politisk for å få gjennomslag for sine ønsker.

Vi har deltatt på møter på Stortinget der vi har fremmet vårt syn. For øyeblikket foreligger det et forslag som ber Stortinget utrede tilsvarende løsninger som den franske modellen i Norge.

Vil sikre like konkurransevilkår

Rego forteller at han på et møte i European Transport Federation (ETF) møtte kabinansatte i et østeuropeisk flyselskap som ble presset til å jobbe i en såkalt 7-1-ordning, altså syv dager jobb, en dag fri, så syv dager jobb igjen. I et annet østeuropeisk flyselskap tjener de ansatte 5 euro i timen. De som klager, blir overført til kundeservice og telefontjeneste.

Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å sikre like konkurransevilkår for alle som tilbyr luftfartstjenester i det norske markedet. Pilotforbundet, Parat og dets medlemmer innen luftfarten har i en årrekke arbeidet for at Stortinget skal utnytte de mulighetene som eksisterer for å sikre like konkurransevilkår, slik Frankrike har gjort med Decree 2006, som krever at flyselskap som opererer i Frankrike, følger franske reguleringer, blant annet når det gjelder arbeidsliv, sier Rego.

Ønsker et regelverk som sikrer ansattes rettigheter

Det felleseuropeiske regelverket som i stor grad regulerer luftfarten i dag, har gått fra å være et regelverk for sosiale rettigheter til utelukkende å være et minste sikkerhetsregelverk. På europeisk nivå argumenteres det med at sosiale rettigheter er et nasjonalt anliggende, samtidig som det i nasjonale debatter ofte henvises til det europeiske regelverket. Resultatet er manglende ansvar for anstendige reguleringer av ansattes arbeidsforhold, skriver forslagstillerne.

Rego mener det er viktig at Luftfartstilsynet får muligheter til å inspisere flernasjonale luftfartsselskap som opererer i Norge.

Vi er i besittelse av arbeidsavtaler fra selskaper som har operert i Norge, som rett og slett er hårreisende. Dette kommer fra luftfartsansatte som uttrykker bekymring for å stå frem med fullt navn, sier han.

Powered by Labrador CMS