Parats nestleder mener det er viktig å jobbe for å avskaffe all vold og trakassering, også i arbeidslivet. Foto: Privat.

Internasjonal dag for å avskaffe vold mot kvinner

25. november er det FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. En viktig dag å markere, mener Parats nestleder Anneli Nyberg, men hun savner at Norge ratifiserer en konvensjon som skal forhindre vold og trakassering i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

Hele 1 av 3 kvinner og jenter blir utsatt for fysisk eller seksuell vold minst én gang i løpet av livet. Vold mot kvinner og jenter er et av de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden. opplyser FN på sine nettsider.

Hvert år siden 2000 har FN markert den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november. Parats nestleder Anneli Nyberg mener det er en viktig dag som også er relevant for arbeidslivet. Men hun savner at Norge ratifiserer en konvensjon som skal sikre et arbeidsliv fritt for vold og trakassering.

– På en dag som denne må det være lov å etterlyse Norges ratifisering av ILO-konvensjon nr. 190. Det er nå to og et halvt år siden konvensjonen ble vedtatt i ILO. At Norge fortsatt ikke har ratifisert denne, sender dårlige signaler til omverden, sier Nyberg.

Viktig signaleffekt

Nyberg mener det er paradoksalt at Norge som på mange måter har vært ledende på likestillingsfronten er såpass trege med ratifiseringen.

– Norge er kjent som et foregangsland for likestilling og har allerede et godt lovverk på plass, men den manglende ratifiseringen gjør at mange nå lurer på om vi ikke tar kvinners rettigheter om en trygg arbeidsplass fri for vold og trakassering på alvor, sier hun.

Nyberg mener 25. november ville vært en god dag å løfte frem ILO-konvensjonen og Norges tilslutning på.

– Høringen fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet ble sendt ut på kvinnedagen 8. mars i år. Det hadde det vært en utmerket mulighet til å tilkjennegi en ratifisering på den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner som er 25. november, sier hun.

ILO er Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, et byrå i FN som jobber med arbeidssaker.

ILO-konvensjonen nr. 190 er en internasjonal arbeidslivsstandard.

Konvensjonene skal forhindre vold og trakassering i arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS