Innspurt for tariffkravene

Forhandlingsutvalgene finpusser kravene for årets hovedoppgjør. Partene ser rom for reallønnsvekst, statsministeren ber om edruelighet i årets oppgjør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: Parats forhandlingsutvalg for frontfaget samlet til drøftinger. Foto: Vetle Daler

Vårens vakreste eventyr starter for alvor i midten av mars. Først ut er frontfaget, her legges rammene for de videre forhandlingene også i de andre tariffområdene.

– Uten å forskuttere våre konkrete krav for de ulike tariffområdene, røper jeg nok ikke for mye når jeg sier at vi går inn i vårens oppgjør med en klar forventning om reallønnsvekst, sier Turid Svendsen, forhandlingssjef i Parat.

Statsminister Erna Solberg håper det blir edruelig når hovedoppgjøret sparkes i gang i første halvdel av mars.

– Vi har klart å bedre konkurransekraften betydelig de siste årene. Det er det viktig å ta vare på, og det er nok her spenningen ligger i forkant av årets lønnsoppgjør, sier Solberg til NTB.

På spørsmål om det er ment som en advarsel, sier Solberg til NTB at det er mer å regne som en observasjon.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier NHO er forberedt på reallønnsvekst i årets forhandlinger.

– Det er et lite rom for reallønnsvekst i årets oppgjør, sa Skogen Lund til NTB etter møte i regjeringens kontaktutvalg.

Hun er ikke alene om denne oppfatningen. Under Parats tariffkonferanse sa sjeføkonom Øystein Dørum fra NHO at vi har lagt det verste bak oss, det går mot lysere tider og det vil igjen være rom for reallønnsvekst.

De endelige rammene for gjennomføringen av oppgjøret er enda ikke lagt.

– Hovedstyret i Parat har lagt til grunn at årets oppgjør gjennomføres som et forbundsvist oppgjør, men dette er ikke endelig avklart. Både YS og LO skal ha dette opp til endelig behandling i sine representantskapsmøter 27. februar, sier forhandlingssjefen i Parat.

Forhandlingssjefen sier at om ikke partene i privat sektor kommer til enighet, er det fare for storstreik fra søndag 8. april.

– Parat har i all hovedsak samme virkelighetsoppfatning som Fellesforbundet, og er opptatt av å begrenset bruken av innleie, og bekjempe sosial dumping i industrien og innenfor byggfagene, sier Svendsen.

Victoria Krefting Rynning, advokat i Parat, sier det er andre frister for oppgjøret i offentlig sektor.

– For stat og kommune er fristen for forhandlingene som vanlig midnatt 30. april. Blir ikke partene enig gjennom ordinære forhandlinger, vil oppgjøret gå til mekling i siste halvdel av mai, sier hun.

* Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.

* Mange forventer at revidering av dagens pensjonsordninger, inkludert avtalefestet pensjonsordning (AFP) og offentlig tjenestepensjon, kan bli viktige tema under årets oppgjør.

* Privat sektor innleder lønnsoppgjøret, mens staten leder an i de etterfølgende forhandlingene i offentlig sektor.

Powered by Labrador CMS