Innledende forhandlinger A-del Spekter område 11

I dag 10. april ble YS-Spekter og Spekter enige om resultatet i de innledende A-dels forhandlingen for hovedoppgjøret 2018. For overnevnte virksomheter ble resultatet noe annerledes enn for de øvrige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne informasjonen gjelder følgende virksomheter:

Sjukehusapoteka Vest HF, Sykehusapotek Nord HF, Sykehusapotekene HF, Sykehusapotekene i Midt-Norge HF, Sykehuspartner HF, Helse Vest IKT AS, Helse Nord IKT og Helse Nord RHF.

Grunnen til dette er at disse virksomhetene foreslås tatt ut av område 10, og plasseres midlertidig i et nytt område 11.

Disse virksomhetene har og er omfattet av A2 som inneholder bestemmelser blant annet om lønn og lønnssystem.

Tanken er at disse virksomhetene skal tas ut av A2 og at de bestemmelsene som er nødvendige for å sikre bl.a. lønn innarbeides i virksomhetenes B-Deler

Partene både lokalt og sentralt skal sammen i en prosess frem til 1 oktober 2018 bli enige om hva som må inn i B-Delene fra A2, for at medlemmene skal være sikret bl.a. når det gjelder minstelønn og lønnsutvikling over tid o.l.

Blir man ikke enige i denne prosessen, beholder man A2 og blir tilbakeført til område 10 som i dag med det samme resultatet som for virksomheten i A2.

Bakgrunnen for at partene har valgt denne løsningen

Mange av disse virksomheten, som bl.a. sykehusapotekene, gikk tidligere rett i B-dels forhandlinger og hadde ikke A2. Erfaringen fra dette tilsier at man må ha sikring på lønn og minstelønnsgarantier, da lønnsutviklingen førte til store og urettmessige forskjeller mellom arbeidstakere med samme arbeidsoppgaver og innsats. Da Farmasiforbundet ble en del av Parat, ble disse apotekene omfattet av A2 og mange av disse skjevhetene ble rettet opp.

Det er likevel slik at Farmasøytene ikke er omfattet av A2 og at disse har frie forhandlinger på lønn i sykehusapotekene. Dette fører også til problemer for de ansatte og virksomheten, da man må operere med to vidt for skjellige lønnssystemer og reguleringer for ansatte på et og samme apotek.

Undersøkelser vi har gjort viser også at mange medlemmer ønsker både lik lønn, men også at man premierer innsats. Dette skaper et paradoks som man ikke kan løse. Enten må man ha lik lønn som i dag, eller så må man åpne for individuell avlønning.

Vi har oppfattet våre medlemmer dithen at de foretrekker en viss differensiering på lønn, men at lønnsforskjellen ikke bør være for store.

For noen av virksomheten vil også individuell lønn være uproblematisk og naturlig. Dette gjelder blant annet virksomheter innen IKT o.l.

Vi tror at den løsningen vi nå er blitt enige om kan gi en mulighet for disse virksomhetene til å få både individuell avlønning, sikret minstelønnsutvikling og en mer rettferdig og riktig beregning av egen forhandlingsøkonomi. Erfaring fra område 10 og A2 er at bl.a. apotekene i liten grad ble prioritert når man fordelte tillegg sentralt.

Prosessen

Det skal etableres en partssammensatt gruppe fra arbeidsgiverne i berørte virksomheter som sammen med berørte forbund gjennom går overenskomsten del A2 etter årets forhandlinger. Gruppen skal avklare hvilke endringer som er nødvendig dersom overenskomsten del A2 ikke lenger skal gjelde samt avklare hvordan disse elementene (hvilke bestemmelser i A2) skal implementeres i B-Delene. Etablering av nye B-Deler inklusiv lønnsreguleringer er 1. oktober 2018. Dersom det oppnås enighet etableres nytt overenskomstområde 11 for disse virksomhetene. Dersom det ikke oppnås enighet, gjøres resultatet fra A2 forhandlingen gjeldene og det avtales en eventuell prosess for B-Dels forhandlingen.

Prosessen skal evalueres før hovedoppgjøret i 2020.

Garanti: Minstelønnen avtalt i A2 forhandlingen i område 10 i 2018 og 2019 skal minimum gjelde, enten man kommer til enighet eller ikke.

Veien videre

De sentrale parter vi ta initiativ til den videre prosessen, og det vil bli utstrakt møtevirksomhet, informasjon og koordinering underveis. Vi vil veilede de tillitsvalgte gjennom hele prosessen og være med å sikre at både minstelønn, lønnsutvikling o.a. i avtalene sikres fremover.

Fordelen med at prosessen først skal være ferdig i oktober er at vi da vet resultatet av A2 forhandlingene.

Tariffinformasjon A-del Spekter område 11

Her kan du laste ned protokollen fra forhandlingene

Kontaktinformasjon:

Thomas Lilloe, Mob. +47 91 76 35 09, epost: thomas.lillloe@parat.com

Renate Messel Hegre, Mob. +47 926 07 351, epost: rmh@parat.com

Powered by Labrador CMS