Ikke to politifolk pr. 1.000 innbyggere i alle distrikt

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sier at det ikke er noe mål for regjeringen å ha to politifolk per 1.000 innbygger i samtlige politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet om å bemanne opp politietaten slik at det er 500 innbyggere for hver politi innen 2020 kommer til å bli nådd på landsbasis. Men mellom distriktene både er og vil det bli store forskjeller, skriver VG.

Listhaug sier til avisen at regjeringens mål om to politifolk for hver 1.000 innbygger er overordnet og at det gjelder på landsbasis. Det vil ikke bli to politifolk pr. innbygger i alle politidistrikt.

– Det er forskjellige behov rundt om i landet, sier Listhaug til avisen.

Hele Norge sett under ett er det nå 1,91 politifolk for hver 1.000 innbygger. Justert for særorganene Kripos, Økokrim og PST er tallet 1,71. Høyest er snittet i Finnmark med 2,9. Oslo har 2,47 og trekker opp snittet. Lavest ligger Innlandet og Vest politidistrikt med 1,47 og Møre og Romsdal og Agder med 1,5, Sør-Øst med 1,52.

– Dette er kjempebra tall, sier justisminister Sylvi Listhaug til avisen.

Geir Krogh i Norges Politilederlag i Parat, og Unn-Kristin Olsen i Parat Politiet sier det er og har vært bred enighet om målet om 2 politifolk pr 1.000 innbyggere innen 2020.

Bakgrunnen for målsettingen er en rapport utarbeidet av Politidirektoratet i 2008. Da var politidekningen 1,8 årsverk pr 1.000 innbyggere og direktoratet anslo behovet for 2.700 årsverk frem til 2020 for å oppnå 2 pr 1.000 innbyggere. Vi har hele tiden oppfattet dette som en målsetting på landsbasis og ikke pr politidistrikt, sier begge de topptillitsvalgte i Parat.

Krogh og Olsen sier at målet om 2 politifolk pr. 1.000 innbyggere har vært nødvendig for å få opp grunnbemanningen, men at dette samtidig har ført til en sterk detaljstyring av politiets ressurser.

Lokale politiledere har ikke hatt mulighet til å prioritere tildelte midler mellom bemanning og andre formål. De lokale driftsbudsjettene har vært bundet opp til ansettelser av nyutdannede fra Politihøgskolen, sier de.

Krogh som leder Norges Politilederlag sier det har vært utfordrende å drive strategisk kompetanseutvikling.

Politidistriktene har holdt andre stillinger vakante for å nå bemanningsmålene for nye politistillinger. Rekruttering av annen type kompetanse har måtte vente. Dette er spesielt frustrerende fordi den samme rapporten fra 2008 pekte på behovet for en vekst på om lag 1.000 årsverk i andre stillingskategorier, bl.a. spesialister med høyskole- eller universitetsutdanning som vil bidra til å styrke kompetansen i kriminalitetsbekjempelsen, sier han.

Olsen, som leder Parat Politiet sier Politidirektoratet nettopp har levert en rapport om fremtidig kapasitet- og kompetansebehov til Justisdepartementet der det fremgår et skrikende behov etter annen type kompetanse.

– Vi støtter fortsatt målsettingen om 2 politifolk pr 1000 innbygger på landsbasis, men nå må fokuset flyttes til rekruttering av annen nødvendig fagkompetanse. Politiet trenger økt kompetanse innen informatikk, teknologi, økonomi og analyse, sier hun.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier til VG at deler av Norge ikke får en tilfredsstillende polititjeneste dersom ikke målet om 2 politifolk pr. 1.000 innbyggere blir oppfylt for samtlige politidistrikt.

Powered by Labrador CMS