Ikke koronavaksine på apotek ennå

Onsdag ble det kjent at regjeringen vil åpne for at farmasøyter kan rekvirere koronavaksiner, slik at vaksinering også kan foregå på apotek. Denne rekvireringsretten vil imidlertid kun gjelde for farmasøyter i kommunehelsetjenesten i første omgang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer fram i selve høringsnotatet fra Helse- og omsorgsdepartementet, som ble ble sendt ut torsdag.

Forslaget gjelder både farmasøyter som er ansatt i apotek og i kommune. Dersom forslaget innføres, vil det imidlertid først bare gjelde som er ansatt i kommunene, ifølge Dagens medisin.

Farmasiforbundet i Parat har flere ganger tatt til orde for at apotekene bør tas i bruk for å avlaste kommunehelsetjenesten i vaksinasjonsarbeidet. Det samme har både Apotekforeningen og Norges farmaceutiske forening.

"For farmasøyter ansatt i kommunal virksomhet foreslås det at rekvireringsretten trer i kraft i forbindelse med fastsettelse av forskriftsendringen," heter det i høringnotatet.

"Basert på den aktuelle tilgangen til vaksiner de neste ukene, og hensyntatt de gjeldende prioriteringskriteriene, vurderer departementet det slik at det ikke er behov for eller hensiktsmessig å gi apotekfarmasøytene rekvireringsrett for vaksiner mot covid-19 på det nåværende tidspunkt."

For farmasøyter som arbeider i sykehusapotek og apotekfarmasøyter er forslaget at rekvireringsrett eventuelt skal tre i kraft senere, ut fra tilgang til vaksiner og de til enhver tid gjeldende prioriteringskriteriene for vaksinering mot covid-19.

"Høringsinstansene bes om å gi innspill knyttet til behovet for at apotekfarmasøytene gis slik rekvireringsrett, samt hvor lang tid kommunene og apotekene trenger for å klargjøre for slik bruk av apotekfarmasøytene i vaksinasjonsprogrammet", heter det i notatet.

Farmasiforbundet/Parat er en av aktørene som er invitert til å svare på høringen. Høringsfristen er 25. februar.

Les også: Åpner for koronavaksine på apotek

Powered by Labrador CMS