Les

Hver flystyrt 11. september minnes med ett minutts stillhet

Foto/illustrasjon: NTB.
Når 20-årsdagen for terrorangrepene markeres lørdag, blir det holdt ett minutts stillhet for hvert av flyene som ble fløyet inn i bygninger eller styrtet.
Av NTB/Trygve Bergsland Publisert dato 11.09.2021 11:40 redigert 11.09.2021 14:36
Klokken 8.46 om morgenen i New York blir det stille ved Ground Zero, åstedet for det første angrepet. Det er samme klokkeslett som American Airlines' rute 11 krasjet inn i det nordlige tårnet i World Trade Center. Flyet var på vei fra Boston til Los Angeles da det ble kapret.

Fire fly ble kapret
I løpet av noen høydramatiske timer skulle USA og verden innse at kapringen var en del av en koordinert selvmordsaksjon utført av al-Qaida. Fire fly ble kapret og brukt i det verste angrepet i USA siden andre verdenskrig. Nesten 3.000 mennesker ble drept.

Mange av dem som døde i angrepet, var mannskaper fra nødetatene som rykket ut for å redde liv. Minnemarkeringen ved Ground Zero er for pårørende og overlevende, som blant annet skal lese opp navnene på alle ofrene. Også de som ble drept av en bombe i garasjen under World Trade Center i 1993, skal hedres lørdag. Opplesingen begynner etter det første stille minuttet.

Ifølge ABC News New York er det lagt inn til sammen seks minutter der opplesningen stopper og de døde hedres med stillhet. Klokken 9.03 den skjebnesvangre dagen for 20 år siden styrtet kaprerne et fly inn i det andre tårnet i World Trade Center. En drøy halvtime senere – klokken 9.37 – styrtet et fly inn i forsvarsdepartementet Pentagon i Washington.

Ett minutt før klokken slår 10, skal de fremmøtte markere tidspunktet da det første tårnet kollapset. De uvirkelige TV-bildene av skyskraperen som nærmest går i oppløsning gikk verden over.

Pennsylvania
Fire minutter senere styrtet United Airlines' rute 93 på et jorde i Pennsylvania. Flyet tok av fra Newark den morgenen og var på vei til San Francisco da det gikk i bakken ved Shanksville. Flere av passasjerene forsøkte å ta tilbake kontrollen fra kaprerne før flyet styrtet. Det er aldri bekreftet hva som var flyets mål, men det antas at det var på vei mot Det hvite hus eller Kongressen i Washington.

Søyler av lys
Det siste minuttet med stillhet i New York markeres klokken 10.28, da det nordlige tårnet i World Trade Center raste. Minneseremonien er ventet å vare til rundt klokken 12.30 lørdag formiddag.

Etter seremonien åpner minnestedet for publikum klokken 15 og er åpent til midnatt. På kvelden lyses himmelen opp av installasjonen «Hyllest i lys». To blå lyssøyler som symboliserer de to tårnene, lyser natten gjennom i det som er en årlig markering.

20 år 11-9
 
Våre medlemsblader
Video

Bli med "På innsiden av luftfarten"

Hvem fortjener pris?

Følg regionkonferansen direkte fra Kristiansand

Hva skal du stemme ved stortingsvalget – og hvorfor?

Hvordan blir veien ut av pandemien?

© Parat

– din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270

Parats presserom

RSS nyhetsstrøm

parat.com
Våre nettsteder:

parat.com

parat24.com

paratkompetanse.com 

parattariff.com 

parat.com/pensjon

parat.com/tillitsvalgt 

parat.com/ledere

Kontakt oss 

Tlf  +47 482 10 100

post@parat.com

webmaster@parat.com

Lakkegata 23

Postboks 9029 Grønland

0187 Oslo
Ansvarlig redaktør

Trygve Bergsland

Redaksjonsmedarbeidere

Redaktørplakaten

Vær varsom-plakaten