Hotellansatte vant tipssak i lagmannsretten

Hotellansatte Parat-medlemmer vant fram i Borgarting lagmannsrett om retten til å beholde all tips uten at arbeidsgiver skal kunne trekke arbeidsgiveravgift og administrasjonskostnader.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De hotellansatte tapte saken da den gikk for tingretten i juni 2021. Parat gikk til sak for sine medlemmer på Oslo Plaza Hotel. Det samme gjorde Fellesforbundet for sine medlemmer på Hotel Bristol.

– Hotellene har trukket omtrent 10,5 prosent av tipsen til arbeidsgiveravgift. Oslo Plaza Hotel har trukket 10 prosent til administrasjon, mens hotel Bristol har trukket 5 prosent. I tillegg har hotellene trukket fra skatt, pensjon og feriepenger. Blir denne dommen stående har ansatte rett til å beholde alle pengene, sier Parat-advokat Grete Dieserud.

Hotellene har ikke rett til å foreta trekk i mottatt tips

Spørsmålet som ble avgjort i Borgarting lagmannsrett var om arbeidsgiverne Hotel Bristol og Oslo Plaza Hotel, hadde rett til å foreta trekk i de ansattes tips for å dekke papirarbeidet som kreves for å rapportere dem inn som skattepliktig inntekt.

– Retten har nå kommet frem til at hotellene ikke har rett til å foreta trekk i tips tilknyttet arbeidsgiveravgift og administrative kostnader. Ifølge dommen kan ikke hotellene beholde disse pengene i kraft av den såkalte styringsretten, slik hotellene har gjort siden 2019, sier Parat-advokaten.

Bakgrunnen for saken er lovendringen som trådte i kraft 1. januar 2019. Denne endret arbeidsgivers plikter å innberette tips de ansatte mottar på jobb. Før denne lovendringen hadde ikke arbeidsgivere formelle plikter knyttet til tips de ansatte får.

– Blir dommen stående vil den få stor betydning for alle ansatte i hotell- og restaurantbransjen i Norge, sier Dieserud.

Viktig del av lønnen for mange

Servitørene på Hotel Bristol er de som hadde størst tipsinntekter, på omtrent 75.000 kroner per år for servitører i full stilling.

– Konsekvensene av trekkene for disse ansatte utgjør omtrent 11.600 kroner i året, sier Parat-advokaten.

Dieserud sier hotellene nå er dømt til å tilbakebetale beløpene som tidligere er trukket.

– Dommen fra lagmannsretten er enstemmig og for mange av våre medlemmer er dette mye penger, sier hun.

Powered by Labrador CMS