Het produktivitetsnedgang

Etter en sommer som har slått alle varmerekorder, er spørsmålet hvordan vi skal tilpasse oss klimaendringene. Høyere temperatur fører til at vi jobber langsommere, men hvilke rettigheter har du når det blir for varmt på jobb?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapportene fra FNs klimapanel (IPCC) levner ingen rom for tvil. Det er tydeligere enn noen gang at det meste av den globale oppvarmingen som er observert i løpet av de siste 50 årene, skyldes menneskelig aktivitet, og at menneskeskapte klimaendringer trolig vil vedvare i mange hundre år framover.

Klima utløser mye aktivitet som går i mange forskjellige retninger. Mange diskusjoner og tiltak handler selvsagt om hvordan vi skal begrense oppvarmingen.

Varmebeskyttelse

Professor Lars Nybo fra Institut for Idræt og ernæring ved Københavns Universitet leder EU-forskningsprosjektet HEAT-SHIELD, som ikke minst studerer hvordan økt temperatur på jobben påvirker oss.

Målingene omfatter både hvordan det påvirker oss, hvordan det påvirker produktiviteten i økonomien, og hvilke mottiltak som må til.

Temperaturen og jobben

Nybo slår fast at klimaendringene ikke bare blir et problem for kloden, men også for arbeidsplassen og arbeidshverdagen.

Faktisk kommer det til å bli så varmt at produktivitet og inntjening i bedriftene vil falle, ifølge Nybo.

– Når vi snakker om klimaendringer, er vi ofte opptatt av det grønne aspektet av hva som kommer til å skje i framtiden. Men hvis man vil ha politikere og andre med innflytelse til å gjøre noe med problemet, må man også ha med økonomien, sier Nybo.

Framskrivinger han og hans medforskere ved Københavns Universitet har gjort, viser at produktiviteten i fem bedriftstyper vil falle med fem–ti prosent. Beregningene baseres på at stigningen holdes under to grader.

Bedre hus

Her hjemme har forskere i prosjektet Klima2050 konsentrert seg om hvordan vi kan bygge hus i framtiden for å hindre fuktproblemer.

Sintef-forsker Berit Time etterlyser en felles forståelse for hva som kreves.

– Vi vet mye om hvordan klimaendringene vil og kan påvirke bygninger, og vi arbeider med å få bedre svar på hvordan vi kan redusere risiko for skader og fuktproblemer i bygningene våre, sier hun til Parat-bladet.

Prosjektet har ikke sett på arbeidsplasser, som kontorbygg, spesielt.

– Våre resultater gjelder oftest ulike typer bygninger. De prinsipielle løsningene som viser god klimatilpasning, kan brukes på ulike typer bygninger, sier hun.

Arbeidsgivers ansvar

Et annet spørsmål som tvinger seg fram, er hvilke rettigheter vi har når det blir for varmt på jobben.

Det korte svaret fra Arbeidstilsynet er:

«Arbeidsgiver har et ansvar for å planlegge og tilrettelegge, men du har ikke rett til å gå hjem på grunn av temperaturproblemene alene.»

Det finnes ingen faste temperaturgrenser i lover eller forskrifter om dette, men Arbeidstilsynet anbefaler at temperaturen holdes under 22 grader ved fysisk lett innearbeid i perioder med oppvarmingsbehov. Temperatur under 19 grader eller over 26 grader skal unngås.

Konsekvensene av at det blir for varmt på jobben, er ifølge tilsynet at luften føles tørr og ufrisk, vi blir trøttere, og evnen til å jobbe effektivt og riktig går ned.

– Selv om du ikke uten videre har rett til å gå hjem når du opplever slikt ubehag, har arbeidsgiver et klart ansvar for å planlegge og tilrettelegge for forventede temperaturvariasjoner sommer og vinter, ifølge Arbeidstilsynet.

Både solavskjerming, ventilasjon, flytting av utstyr som produserer varme og kjøling, listes av tilsynet som aktuelle tiltak.

For arbeid utendørs gjelder at verneombudet kan avbryte arbeidet dersom det mener at temperaturen innebærer umiddelbar risiko for sikkerhet og helse.

Sintef forsker Berit Time. Foto Sintef.

Tregt i varmen

Den viktigste grunnen til at forskerne i EU-prosjektet «HEAT-SHIELD» mener produktiviteten i en rekke bransjer vil gå ned, er at vi kommer til å jobbe langsommere.

Tall som er hentet fra studier på drueplukking på Kypros, viser at tapt arbeidstid ved 35 grader er 25 prosent sammenliknet med 25 grader.

– En temperaturstigning på to grader høres kanskje ikke så mye ut, men problemet er at det i framtiden vil være mange flere dager der temperaturene er så høye at medarbeidernes produktivitet faller drastisk. I dag snakker vi om 20 til 30 dager i året i for eksempel Sør-Europa der medarbeidernes produktivitet faller voldsomt fordi temperaturen kommer over 35 grader. Om 20 år vil det være dobbelt så mange varme dager. Det vil ramme bedriftseierne og landenes bruttonasjonalprodukt, sier Nybo til Videnskab.dk.

Ikke overraskende er det særlig bedrifter som utfører utendørs arbeid, som vil bli rammet av lavere produktivitet.

I EU utgjør utearbeid mellom 40 og 50 prosent av både arbeidsstyrken og bruttonasjonalproduktet. Det vil ifølge Nybo få tydelig effekt på økonomien dersom disse bransjene opplever et produktivitetsfall på fem prosent.

Powered by Labrador CMS