Hauglie: Organisasjonsgraden opp i Arbeidslivspolitisk råd

Arbeidsminister Anniken Hauglie ville ønsket at organisasjonsgraden var høyere. På Paratkonferansen i dag sa hun at hun ville ta dette opp på det neste møtet i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: Ned Alley

Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd er et samarbeidsforum mellom minister for arbeidslivspolitikk og lederne for de åtte største partsorganisasjonene i arbeidslivet, deriblant YS.

Arbeidsministeren startet med å rose Parat, som hun oppfatter som en tydelig aktør som blir lyttet til. Hun sa videre at et reelt trepartssamarbeid favner organisasjoner i hele arbeidslivet og at hun er opptatt av å ha en god dialog med alle sammen.

Prioriterer arbeidet mot arbeidslivskriminalitet

Arbeidsministeren sa at regjeringen prioriterer arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.

– De fleste i Norge har et godt arbeidsliv, men vi vet at noen blir utnyttet på det groveste, sa Hauglie. Hun la til at det er naivt å tro at dette kun skjer i privat sektor, det skjer også i offentlig sektor. Hauglie viste til saken hvor Bosniske arbeidere som arbeidet for Statsnett hadde fullstendig uakseptable arbeidsavtaler, hvor de blant annet måtte sende halve lønna til en bank i Bosnia og forplikte seg til å bli i Norge på ubestemt tid.

På Paratkonferansen sa arbeidsministeren at regjeringen fører en aktiv politikk for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Regjeringen vil satse mer på forebygging og holdningsendring og øke strafferammene. Arbeidslivskriminaliteten har blitt grovere, mer altomfattende og sammensatt. Haugli sa at arbeidet koordineres fra statsministerens kontor.

– For hvert smutthull vi greier å tette finner de et nytt, sa arbeidsministeren og sa at de er i gang med å styrke det internasjonale samarbeidet.

Det offentlige må gå foran

Det offentlige må gå foran som et godt eksempel i arbeidet for et seriøst arbeidsliv. Derfor har vi innført bestemmelser om at det maksimalt kan være tre ledd i kjeden i offentlige anskaffelser, opplyste Hauglie.

Organisasjonene må selv gjøre seg lekre

Arbeidsministeren svarte på Parat-lederens spørsmål om retten til å være uorganisert, ved å vise til at også den tidligere regjeringen hadde tilsvarende formuleringer om at enhver har rett til å velge hvor og om de vil organisere seg, uten at det ble en stor sak.

– Myndighetenes oppgave er å legge til rette for alle, sa Hauglie.

Hauglie understreket at det er viktig med høy organisasjonsgrad. Uten de mange tillitsvalgte der ute på arbeidsplassene hadde vi ikke hatt et trepartssamarbeid, og et så godt arbeidsliv.

–Vi skal legge til rette for et godt trepartssamarbeid, men organisasjonene må selv gjøre seg attraktive, avsluttet arbeidsminister Anniken Hauglie.

På neste møte i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd blir altså organisasjonsgraden i Norge tema.

Powered by Labrador CMS