Menn har større bruttoformue enn kvinner, men de har også mer gjeld Foto: Istock

Gjeld utjevner kjønnsforskjeller i formue

Menn eier mer enn kvinner i form av fast eiendom og finanskapital. Allikevel er fordelingen av nettoformue mellom kvinner og menn langt jevnere siden menn også har klart større

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en SSB analyse, 2021, publisert onsdag.

Til tross av en klar utjevning de siste årene, har menn fremdeles større økonomiske ressurser enn kvinner når dette måles ut i fra eksempel lønn eller inntekt. SSB-analysen ser nærmere på om dette også gjelder formue.

Vi eier mye

Norske kvinner og menn eier i dag store verdier i form av eiendommer, bankinnskudd, aksjer og andre verdipapirer. I 2019 beløp summen av all realkapital (boliger og annen fast eiendom) og finanskapital (bankinnskudd, aksjer o.l.) for alle personer 20 år eller eldre seg til nær 11 000 milliarder kroner, eller like mye som et helt oljefond. Av denne bruttoformuen var menn registrert som eier av 6 400 milliarder kroner, eller 58 prosent av all formue, mens resten - 4 600 milliarder - var registrert på kvinner.

Det er verdien av egen bolig og annen fast eiendom som er den klart viktigste formuesposten i befolkningen, med en beregnet markedsverdi på om lag 7 600 milliarder kroner i 2019. Menn var registret som eier av 55 prosent av denne formuen, mens kvinnene eide 45 prosent.

Verdier i form av oppsparte midler som bankinnskudd, aksjer og annen finanskapital utgjør en klart mindre del av voksne nordmenns totale formue selv om verdiene likevel er store, - om lag 3 300 milliarder kroner i 2019. Men denne typen formue er klart skjevere fordelt mellom kvinner og menn enn boliger og annen realkapital. I 2019 eide menn to tredjedeler av all finansformue, ifølge tall fra skattemeldingen.

Menn har mer gjeld

Menn har også klart større gjeld enn kvinner, og stod i 2019 som eier av to tredjedeler av all gjeld, - 2 400 milliarder kroner av i alt 3 700 milliarder kroner.

Når gjeld trekkes fra bruttoformuen sitter vi igjen med nettoformuen. I 2019 var summen av all nettoformue eid av voksne personer 7 300 milliarder kroner. Fordelingen mellom menn og kvinner er klart jevnere enn for bruttoformue. I 2019 eide kvinnene 45 prosent av all nettoformue, mens menn på sin side eide 55 prosent.

I tallene over er det ikke tatt hensyn til at det er flere menn enn kvinner i Norge, det er heller ikke tatt hensyn til at noen få personer – som oftest menn – eier ekstremt mye og som dermed påvirker beløpet for hele gruppen. Utelates for eksempel de 3 promillene av den voksne befolkning – ca. 12 000 personer – som er registrert med de største nettoformuene på skattemeldingen, har kvinner om lag samme andel av totalformuen som menn.

SSB ANALYSE 2021/09: Gjeld utjevner formuesforskjeller mellom menn og kvinner

Powered by Labrador CMS