Bente Wigaard Foto: Sjur Anda / Finansfokus

Full seier i høyesterett

DNB har sammen med NHO tapt en høyesterettssak om ansattes rettigheter til å bli værende når et selskap selges. Det ble klart torsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 11. oktober ble det kjent at Finansforbundet og YS hadde vunnet saken i Høyesterett om valgrett ved virksomhetsoverdragelse på vegne av Bente Wigaard. DNB, NHO og Finans Norge tapte saken på alle punkter.

Retten slår fast at Wigaard fortsatt er ansatt i DNB Næringseiendom og at hun ikke mister retten til AFP. Dermed har Bente sikret sin økonomiske fremtid etter mange år med stor usikkerhet og mange bekymringer. De siste årene av sin yrkeskarriere ønsker hun å arbeide i DNBs jobbsenter, skriver Finansfokus.

– Da jeg fikk vite resultatet fra Høyesterett, trodde jeg nesten ikke det var sant. I dag er jeg først og fremst veldig lettet og takknemlig for alle som har lagt ned mye arbeid for meg i denne viktige saken. Jeg håper også at dommen kan være til hjelp for andre som havner i samme situasjon, sier Wigaard til nettstedet.

Anders Lindstrøm, leder for juridisk avdeling i Parat, sier dommen er veldig interessant, nettopp fordi det inntil nå har svært begrenset med dommer som behandler den ulovfestede valgretten ved virksomhetsoverdragelse.

– Hovedregelen er jo at en arbeidstaker har rett og plikt til å bli med over til den nye virksomheten, med mindre han/hun reserverer seg, sier han.

Han sier at dersom arbeidstaker reserverer seg vil det medføre at arbeidsforholdet opphører på tidspunktet for virksomhetsoverdragelser.

– Unntaksregelen om valgrett er utviklet av domstolene og innebærer en retttil å velge å bli hos nåværende arbeidsgiver "hvis de negative konsekvensene er ikke ubetydelige", sier Lindstrøm.

Han sier at i dette tilfellet kom altså retten til at betydelige tap i pensjonsrettighetene gav arbeidstakeren valgrett.

– Det er svært nyttig at vi nå får flere rettsavgjørelser på dette området, noe som på sikt vil kunne skape større grad av forutsigbarhet både for arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Lindstrøm.

Les dommen fra høyesterett her

Powered by Labrador CMS