Illustrasjonsfoto: iStock / Getty Images

Frykter ansvarspulverisering og milliardkostnader

Dersom Statens vegvesen splittes og deler overføres til fylkesregionene, vil det gi samfunnet milliarder i merutgifter til drift og vedlikehold av vegnettet, sier direktøren i Mesta til VG. Også landets to største entreprenørselskaper, Veidekke og Skanska, advarer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat24 har i flere saker satt fokus på den planlagte overføringen av oppgaver og ansvar fra Statens Vegvesen til fylkeskommunen.

Les også: Vegvesenet: Advarer mot overføring av oppgaver

Parats hovedtillitsvalgte i Statens Vegvesen, Jannike Hanssen, sier hun er bekymret for trafikksikkerheten om forslagene går gjennom.

– For meg, og mange andre, virker det som at fylkeskommunen ikke har forstått omfanget av forslaget, og hvilket ansvar de nå får i fanget. Jeg frykter at omleggingen som nå er foreslått vil føre til en negativ utvikling for arbeidet med å nå visjonen om null drepte i trafikken, noe også Vegdirektøren har påpekt i sitt høringssvar, sier Hanssen til Parat24.

Les også: Frykter hestehandel om Vegvesenet på bakrommet

Landets største entreprenørselskaper advarer

Landets to største entreprenørselskaper, Veidekke og Skanska, advarer også mot den foreslåtte overføringen av vegvesen-oppgaver til fylkeskommunene.

– Det Stortinget har vedtatt, viser manglende forståelse for hvordan ting henger sammen, sier konsernsjef Ståle Rød i Skanska til VG.

Veidekkes Lars Erik Lund samstemmer.

– Vi frykter at dette vil tappe Statens vegvesen for kompetanse, sier han i samme avis.

Selv om det er fylkeskommunene som eier fylkesveiene, er ansvaret for dem ivaretatt av en felles administrasjon i Statens Vegvesen. Dette foreslås nå endret, og fylkeskommunene skal overta ansvaret.

Vegdirektoratet advarer

Da Stortinget fattet sitt anmodningsvedtak, var det ikke utredet i forkant. Etter Stortingets vedtak, ble saken sendt Vegdirektoratet for utredning. I denne utredningen ble det gitt uvanlig tydelige tilbakemeldinger, hvor vegdirektøren gjorde det klart at forslaget var en svært dårlig ide.

– Med det ansvaret og den myndigheten fylkeskommunene allerede har for fylkesveinettet i dag, er det vanskelig å se at de mulige positive virkningene ved overføring av veiadministrasjon kan veie opp for risikoen for varige økte kostnader, kompetansetap og redusert kvalitet i oppgaveløsningen. Statens vegvesen mener derfor at dagens ordning med felles veiadministrasjon bør videreføres, skriver Vegdirektoratet i sin utredning.

Statseide Mesta AS advarer

Et overslag det største norske selskapet på området, statseide Mesta AS, har gjort viser at samfunnet vil påføres milliarder i merutgifter til drift og vedlikehold av vegnettet om denne omleggingen gjennomføres.

– Vår beregning tilsier at det vil koste samfunnet rundt 1,5 milliarder kroner årlig i merutgifter. Dette er en betydelig sum – over ti år betyr det 15 milliarder, sier administrerende direktør Kurt Opseth i Mesta til VG.

Pulverisering av ansvar

Toppsjefene i alle de tre store selskapene, Skanska, Veidekke og Mesta advarer mot det de omtaler som ansvarspulverisering og oppsplitting av kompetansemiljøer.

Dette er vurderinger også Parats hovedtillitsvalgte, Jannike Hanssen, deler. Hun har tidligere uttalt til Parat24 at omleggingen åpenbart vil føre til økte kostnader, kompetansetap og redusert kvalitet i de oppgavene som skal løses.

– Gjennom en årrekke har Statens Vegvesen opparbeidet seg både kompetanse, og et solid fagmiljø for å ivareta de politiske målsettingene for vegbygging og trafikksikkerhet. Dette står nå i fare for å raseres, sier Hanssen.

Hun sier det vi nå står overfor, er en pulverisering og fragmentering av ansvaret for planlegging, prosjektering og bygging av det norske vegnettet.

– Jeg er bekymret for den fragmenteringen av norsk veibygging vi nå ser konturene av. Først delte man Vegvesenet, og etablerte Mesta. Så kom Nye Veier AS. Nå foreslår man at Vegvesenet ansvar for fylkesveiene skal flyttes til de nye regionene, dette vil åpenbart ha store konsekvenser, sier Hanssen.

Les også: Fragmentert ansvar for veibygging

Parat vil følge opp overfor Stortinget

Parat24 kunne torsdag rapportere at nestleder i Parat, Vegard Einan, nå vil følge saken opp overfor regjeringspartiene og KrFs representanter på Stortinget.

Powered by Labrador CMS