Frontfaget: Forhandlingsstart onsdag

Forhandlingene i årets tariffoppgjør starter onsdag. Frontfaget er først ut, og her forhandler Parat og Fellesforbundet med NHO-tilknyttede Norsk Industri.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er knyttet stor spenning til årets oppgjør, etter to år med pandemi og med galopperende energi- og drivstoffpriser. Dette påvirker prisstigningen, som er en viktig faktor i forhandlingene.

Fristen for å bli enige er ved midnatt 31. mars. Hvis ikke partene blir enige, går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren.

Først ut i oppgjøret er alltid konkurranseutsatt industri, det vil si de bedriftene som konkurrerer på det internasjonale markedet. Dette kaller vi frontfagsoppgjøret. Resultatet i frontfagsoppgjøret danner utgangspunkt for alle oppgjørene som følger etterpå. Tanken bak dette er at lønnsveksten i Norge må basere seg på det konkurranseutsatt industri kan tåle. Hvis lønnsveksten blir for høy, blir varene våre dyrere, og vi får dermed ikke eksportert varene våre til utlandet.

I frontfagsoppgjøret forhandler Parat og Fellesforbundet (LO) med arbeidsgiverforeningen Norsk Industri (NHO). Avtalen det forhandles om heter industrioverenskomsten.

Powered by Labrador CMS